- De unge skal sætte tempoet ned og køre længere på literen, mener debatpanel

De fleste bilister ved, at hvis man sætter farten ned, kører man længere på literen. Men ifølge ugens DigiTALT-panel kan den læresætning også sagtens overføres til unge mennesker.

Flere og flere unge danskere lider af et dårligt mentalt helbred. Det viser en årlig rapport fra Sundhedsstyrelsen om danskernes helbred. Særligt unge kvinder i alderen fra 16 til 19 år fylder i statistikkerne.

De lider under høje forventninger og hvad foreningen SIND kalder for ”forskruede idealer,” som de unge i stadig højere grad forsøger at leve op til.

Men ligesom en bil kører længere på literen, hvis man kører lidt langsommere, bør de unge mennesker også tage den lidt mere med ro - og ikke gå så meget op i testresultater og urealistiske idealer. Sådan lyder det fra denne uges panel i DigiTALT.

- Hele det der måletyranni, som sætter ind allerede i de små klasser, hvor man skal vide, hvad man vil og hvor man er på vej hen… altså, man skal også have lov til at være barn og ung, konstaterer debattør og foredragsholder Christian Borrisholt Steen.

- Og tage fejl. Og få dårlige karakterer. Og se åndssvag ud og alt det der, supplerer Mikael Espensen fra reklamebureauet Weltklasse.

Plads til at være sær

Iværksætter Camilla Framnes, der er panelets tredje debattør i denne uge, har selv en teenagesøn, som ofte bliver konfronteret med forventninger og idealer her, der og alle vegne. Og til ham har hendes budskab været klart:

- Det er faktisk helt okay ikke at vide, hvor man vil hen lige nu. Man kan sagtens fortsætte med noget skole og så er der altså også nogle år ”at modne på,” fortæller hun.

Der skal i det hele taget være plads til at være ung - og til at være lidt ”gymnasie-sær,” som Mikael Espensen kalder det.

- Man skal have lov til at sidde på gangene og have grønt hår og gå op i et eller andet åndssvagt rockband og ikke hele tiden være fokuseret på, om det her ser rigtigt ud, siger han.

Foruden de gode råd til ungdommen kommer panelet i denne uge også omkring privat indkvartering af ukrainske flygtninge, hamstring af jodtabletter og spørgsmålet om, hvorvidt der stadig er brug for Kvindernes Internationale Kampdag i år 2022.

Du kan se DigiTALT onsdag aften klokken 19.50 på TV2 Nord Salto eller over denne artikel. 


Seneste nyt

fra Nordjylland