Onsdag falder dommen over tidligere bankansat storsvindler

Spar Nords tidligere kommunikationsdirektør, Ole Madsen, der er sigtet for at have svindlet sin tidligere arbejdsplads for mere end 20 millioner kroner, skal for retten onsdag.

Luksusrejser, designertøj, dyre biler og vin. Det har været hverdag for Ole Madsen, siden han begyndte i jobbet som kommunikationsdirektør i Spar Nord i 2005.

Godt 20 millioner kroner har han brugt på den ekstravagante livsstil. 

Pengene var dog ikke hans egne men derimod Spar Nords, og det er årsagen til, at den 43-årige mand i dag skal for Retten i Aarhus, hvor han er sigtet for bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Det kom som et stort chok for Lasse Nyby, der er administrerende direktør i Spar Nord, da han måtte sande, at han gennem 15 år var blevet bedraget af en betroet kollega.
Det kom som et stort chok for Lasse Nyby, der er administrerende direktør i Spar Nord, da han måtte sande, at han gennem 15 år var blevet bedraget af en betroet kollega.
Foto: Spar Nord

Det var først, da Ole Madsen i 2020 forlod jobbet i Spar Nord for at begynde i et andet arbejde, at svindlen blev afsløret. 

Kassen er tom

Mandag klokken 13 begynder retssagen, der bliver afviklet som en tilståelsessag. Sagens anklager går efter fængselsstraf og erstatning. 

Ifølge hovedpersonen selv, er der dog ikke noget at komme efter, rent økonomisk. 

Tilbage i maj, da det kom frem, at Ole Madsen var blevet politianmeldt for systematisk at have bedraget banken for i alt 20 millioner kroner, fortalte han at alle pengene var væk.

- Jeg har ikke en klejne i dag, sagde Ole Madsen til Finans.dk.

Ole Madsen blev taget under personlig konkursbehandling af skifteretten i Aarhus i begyndelsen af maj i år, og senere blev han erklæret personlig konkurs. 

Den systematiske svindel blev opdaget, da Ole Madsen i 2020 forlod banken for at tage et andet job.
Den systematiske svindel blev opdaget, da Ole Madsen i 2020 forlod banken for at tage et andet job.
Foto: Spar Nord

Den tidligere kommunikationsdirektør har selv forklaret, at det er psykisk sygdom, der har fået ham til at handle, som han har gjort. 

Sagen har da også ført til, at han er blevet udredt og diagnosticeret med bipolar affektiv sindslidelse. Ifølge Ole Krohn, der er erhvervskommentator ved TV 2 News, kan diagnosen få betydning for Ole Madsens dom.  

- Han lægger kortene på bordet, bekræfter beløbet og metoden, og så håber han, at han får en form for behandlingsdom istedet for fængselsstraf, sagde Ole Krohn tilbage i maj. 

Straffen for groft bedrageri, som Ole Madsen er sigtet for, kan give op til otte års fængsel.  

Falske fakturaer 

Ole Madsen rådede over et stort budget, og ved hjælp af falske fakturaer, fik han det til at se ud som om, at bankens udgifter til blandt andet strategiarbejde og analyser var større, end de var i virkeligheden. 

Ifølge Finans.dk har Ole Madsens bedrag betydet, at han gennem årenes løb har fordoblet sin løn og lidt til. 

Mediet skriver, at han udover sin årlige løn på 1,6 millioner kroner, har bedraget Spar Nord for 1,3 millioner kroner om året. 

Ifølge Lasse Nyby, der er direktør i Spar Nord, har svindlen kunnet lade sig gøre, fordi den var systematisk. Det foregik over en lang periode og handlede om beløb, der aldrig ændrede sig markant. 

Retssagen afvikles i byretten i Aarhus, da det er der, Ole Madsen bor.

TV2 Nord følger sagen tæt, og udkommer med en opdatering, ved sagens afslutning.




Seneste nyt

fra Nordjylland