Frederik og Sille bevæger sig hele dagen i børnehaven

En ny børnehave i Hjallerup har særligt fokus på bevægelse i hverdagen. Ifølge en forsker er det en vigtig faktor for børns sundhed - også senere i livet.

Det ligner en helt almindelig børnehave. Indtil man kigger en ekstra gang. For den nye børnehave 7-Spring i Hjallerup er indrettet anderledes end de fleste andre børnehaver.

For her er bevægelse, leg og aktiviteter tænkt ind i bygningens design. 

- Vi vil rigtig gerne understøtte børns naturlige adfærd, og den er jo ikke ligefrem stillesiddende. Så at vi har rammer her, hvor børnene kan få lov at udfolde sig, er vi rigtig glade for, siger Mette Als, leder i børnehaven 7-Spring.

Mette Als er leder i 7-Spring, der åbnede dørene for Hjallerups børn i januar i år.
Mette Als er leder i 7-Spring, der åbnede dørene for Hjallerups børn i januar i år.

Store muligheder for bevægelse

Særligt motorik-rummet, som ligger i hjertet af børnehaven giver mulighed for, at børnene kan lege i timevis. Og det er netop det, de gør onsdag formiddag.

- Ofte skal jeg bare lige sætte et par ting i gang, så tager børnene det derfra, siger Simon Jakobsen. 

Han er pædagog i børnehaven, og han er ikke i tvivl om, at ungerne elsker at lege lige netop her. 

- Det første, de spørger om, når de kommer, er, hvornår åbner motorikrummet. Så det er jo bare mega fedt, siger han.

Simon Jakobsen har været pædagog flere steder, men 7-Spring i Hjallerup er første sted, hvor der er så stor fokus på bevægelse og aktivitet.
Simon Jakobsen har været pædagog flere steder, men 7-Spring i Hjallerup er første sted, hvor der er så stor fokus på bevægelse og aktivitet.

En anden mentalitet

Det er ikke bare indretningen, der gør det muligt for børnene at være aktive i løbet af hele dagen. 

- Vi forsøger at have en anden mentalitet her, hvor personalet også deltager i legen. De kan godt finde på at stille sig på hovedet, og det skal der være plads til her, siger Mette Als og fortsætter: 

- Det er vigtigt, vi er nysgerrige med børnene. Det udvikler både dem og os.

Hun er ikke i tvivl om, at børnehavens børn har de bedste muligheder for at udvikle sig mest muligt.

- Vi kan se, at når bevægelse bliver en naturlig del af hverdagen, får vi mere modige og mere nysgerrige børn. Og det er der, de lærer og udvikler sig mest, siger Mette Als.

Vaner i barndommen fortsætter i voksenlivet

Og det giver ikke bare glade børn i dagligdagen, men det er også vigtigt senere i livet, at børnene bevæger sig i barndommen.

Det fortæller Lars Breum Christiansen, forsker og centerleder ved Forsknings- og Implementeringscenter for Idræt, Bevægelse og Læring på Syddansk Universitet. 

- Det udvikler børnene. Og det gør, at de får nogle alsidige kropslige kompetencer, og de vil synes sport og motion er sjovt, og derfor i højere grad vil vælge det senere i livet, siger han.

Vi mennesker er vanedyr, og derfor vil en vane, der starter i barndommen ofte fortsætte i vokesnlivet. 

- Mange af de vaner, vi har som voksne, grundlægges, når man er barn. Og derfor er det vigtigt, at de vokser op i et samfund med masser af rum og mulighed for bevægelse, siger Lars Breum Christiansen.

Se hele interviewet med Lars Breum Christiansen lige her.


Seneste nyt

fra Nordjylland