LIGE NU:

Miljøstyrelsen afgør sagen: Boreplatforme er lovlige

Formanden for Folketingets Miljøudvalg kalder det et smuthul i loven og vil have det lukket.

Der har været meget snak om de to store boreplatforme, som ligger i Frederikshavn havn. Planen er, at de to platforme skal ophugges i 2019.

Spørgsmålet er, om boreplatformene er kommet til Frederikshavn som legitime fartøjer, eller om de i virkeligheden er miljøfarligt affald, der burde have haft en særlig importtilladelse. TV2 Nord fortalte første gang om boreplatformene i august 2018, og har i samme forbindelse rettet henvendelse til Miljøstyrelsen for at få besvaret spørgsmålet. Nu er Miljøstyrelsen kommet med en afgørelse.

quote På baggrund af de indhentede oplysninger er det Miljøstyrelsens vurdering, at beslutningen om at ophugge de to borerigge først blev truffet efter boreriggenes ankomst til Frederikshavn.

Notat, Miljøstyrelsen

I et notat skriver de:

”På baggrund af de indhentede oplysninger er det Miljøstyrelsens vurdering, at beslutningen om at ophugge de to borerigge først blev truffet efter boreriggenes ankomst til Frederikshavn. Reglerne om overførsel af affald finder derfor ikke anvendelse i forbindelse med de to borerigges import til Frederikshavn, og der er som følge heraf ikke tale om en ulovlig import af affald til Danmark.
Miljøstyrelsen foretager sig herefter ikke yderligere i sagen.”

I Frederikshavn Kommune skaber Miljøstyrelsens afgørelse glæde. 

 - Det betyder meget, at det er slået fast, at reglerne for ulovlig import ikke har haft relevans for de to borerigge. Loven er naturligvis overholdt, siger borgmester Birgit S. Hansen. 

Miljøstyrelsen har henvendt sig til boreplatformenes oprindeligere ejere for at få kortlagt datoerne for ankomsten af boreplatformene samt, hvornår beslutningen om ophugningen blev foretaget. På baggrund af de svar har de således konkluderet, at beslutning om ophugning først blev truffet efter ankomst til havnen.

En konklusion, der ikke just falder i god jord hos medlemmer af folketingets miljøudvalg.

quote Det er grotesk, at det er så let at omgås reglerne. Vi har nogle miljøregler og de skal selvfølgelig holdes.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF og medlem af folketingets miljøudvalg

- Det er grotesk, at det er så let at omgås reglerne. Vi har nogle miljøregler og de skal selvfølgelig holdes. Så kan det ikke nytte noget at man bare kan sejle rundt med en boreplatform og så sige, når man kommer i havn, at nu har man besluttet, at den skal skrottes, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF og medlem af folketingets miljøudvalg.

Formanden for folketingets miljøudvalg Pia Adelsteen er lige så skarp i mæglet.

- Det her er et hul i loven, og det skal lukkes. Jeg tror ærligtalt ikke på de firmaer, der siger at de først har taget beslutningen om først at skrotte boreplatformene efter de er kommet i havn, når de har oplyst noget andet til søfartsstyrelsen, da de ankom, siger hun.

De to medlemmer af folketingets miljøudvalg vil rejse sagen for miljøminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), til et ordførermøde i morgen onsdag.

Du kan her se hele TV2 Nords interview med miljøstyrelsen. Der er to klip i interviewet, fordi Berit Hallam fra Miljøstyrelsen afbrød interviewet. 

 

DE TO PLATFORME I FREDERIKSHAVN HAVN

 

100421 Midt/Vest lystfiskeri

Flere fatter fiskestangen: Stort boom i lystfiskeri

def_thumb,50_percent

play Travlt som aldrig før: Rikkes butik blomstrer efter genåbning

Pooldækning: X Factor finale - vinderen findes, Martin Jensen

Gratis onlinekoncert fra toppen af AKKC’s scenetårn: Martin Jensen giver koncert i 35 meters højde

PH MA E-koncert fra Musikkenhus  Katinka Band S1E3 Still

play Få en på opleveren: E-koncert med Katinka på TV2 Nord

100421 Midt/Vest lystfiskeri

Flere fatter fiskestangen: Stort boom i lystfiskeri

def_thumb,50_percent

play Travlt som aldrig før: Rikkes butik blomstrer efter genåbning

Pooldækning: X Factor finale - vinderen findes, Martin Jensen

Gratis onlinekoncert fra toppen af AKKC’s scenetårn: Martin Jensen giver koncert i 35 meters højde

Til forsiden

Til forsiden