24-årige Viktor har gjort det umulige
Tusindvis af unge står uden uddannelse eller arbejde. Nyt nordjysk projekt skal få de unges styrker frem i lyset.
- Jeg hoppede frem og tilbage fra en masse ting og kom aldrig nogle veje.
Sådan beskriver 24-årige Viktor Dybro sin hverdag, inden han gennem ungecenteret i Brønderslev blev tilknyttet projektet Erhvervskandidaterne, der på en anderledes måde skal hjælpe unge i uddannelse og i jobs.
- Det var meget fokuseret på selvudvikling og det at finde sine styrker og svagheder, så derfor tænkte jeg, at det kunne være en fed måde at komme videre i livet på, forklarer Viktor Dybro, der har diagnosen ADHD.
- Skoletiden har altid været svær for mig. Jeg blev erklæret 'ikke uddannelsesparat'. Og fik en følelse af ikke at høre til, siger han.
Det er Landsforeningen Talentspejderne, der står bag projektet, og i samarbejde med Vesthimmerland og Brønderslev kommuner er målet at hjælpe 30 unge på vej i uddannelse eller jobs.
Én til de dybere snakke
Udover fokus på selvudvikling så bliver de unge tilkoblet en frivillig talentspejder. Deres opgave er at hjælpe de unge i gang, blandt andet med ugentlige samtaler.
For Viktor Dybro betyder det, at hans talentspejder Birgitte Mortensen og ham mødes en gang om ugen, hvor de kan snakke om de udfordringer, der kan være ved at være på en arbejdsplads. Og det er vigtigt for Viktor Dybro at have en som Birgitte Mortensen at kunne betro sig til.
- Der er jo en pæn balancegang med, hvad der er arbejdsliv, og hvad der er privatliv, og det er sådan et godt lille midtpunkt, jeg har der med Birgitte, forklarer han.
Birgitte Mortensen er heller ikke i tvivl om, at det gode personlige match, der blev lavet omkring de to, har været en kæmpe fordel.
- På den måde har det bare været nemt og let i forhold til at få de gode snakke i gang, fortæller hun.
Udvikling der er guld værd
Det var Birgitte Mortensen, der gennem sit netværk sørgede for en praktikplads til Viktor Dybbro hos IT-virksomheden Celectas.
- Det giver mig rigtig meget at kunne se ham udvikle sig og hjælpe ham på vej, det er bare guld værd, fortæller hun.
Hos Celectas har de også nydt godt af den motivation og udvikling, som Viktor Dybro har gennemgået.
- Vi får en masse gode ideer fra ham, og det bidrager kun til innovationen, når der kommer sådan en som Viktor og hjælper lidt til, fortæller CTO i Celectas Jonas Mersholm.
Viktor Dybro har også et klart håb om, hvad fremtiden bringer.
- Jeg håber, at jeg kan blive uddannet datamatiker, fordi jeg står og venter på svar fra UCN her til september, hvor jeg så har fået lov til at komme her hos Celectas og få noget oplæring indtil da, så det er jo mega fedt, afslutter han.
Og Victor Dybro er langt fra den eneste unge, der har haft svært ved at finde rette vej til arbejde eller udddannelse. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er 46.600 unge mellem 15 og 24 år ikke i arbejde, igang med eller har gennemført en uddannelse.