Chok: Får millionbøde for karteldannelse

En gammel sag om karteldannelseskaber skaber dybe panderynker hos Brønderslev Varme.

11,5 millioner.

Så mange penge risikerer Brønderslev Varme at skulle betale i bøde, fordi Konkurrencerådet mener, at forsyningsselskabet har lavet såkaldt karteldannelse.

Ordet, der leder tankerne hen på colombianske narkobaroners lyssky forretninger, handler dog om en sag fra dengang, Brønderslev Varme overtog en række aktiviteter i Øster Brønderslev Fjernvarme. 

Problemet er, at Konkurrencerådet forinden da havde kontaktet Øster Brønderslev Fjernvarme om en mulig bøde for netop karteldannelse.

Den bøde hørte de bare aldrig om hos Brønderslev Varme.

- Tværtimod blev vi oplyst om at der ”ingen verserende sager er”. Derfor forstår jeg og resten af bestyrelsen intet af, hvorfor vi skal inddrages i sagen, siger en rystet formand for Brønderslev Forsyning, Lasse Riisgaard, der fortsætter:

- Vi har givet besked til den tidligere bestyrelse i Øster Brønderslev Fjernvarme om, at skulle vi mod forventning blive dømt, sender vi regningen videre til dem.

Se hele interviewet med formand Lasse Riisgaard her:

Øster Brønderslev Fjernvarme fik varslingen om bøden for karteldannelse, fordi de sammen med 45 andre varmeselskaber gik sammen med firmaet Effekthandel og bød på elpriserne for at kunne fastsætte en mindstepris. 

Både for at øge varmeselskabernes indtjening, men også for at gøre varmprisen billigere for forbrugerne.

quote Det er jo helt ude af proportioner

formand for Brønderslev Forsyning, Lasse Riisgaard

Og fordi Brønderslev Varme overtog aktiviteter og forsyningspligt i Øster Brønderslev Fjernvarme, anser Konkurrencerådet Brønderslev Varme som en fortsættelse af selskabet.

Derfor er det dem, der nu hænger på bøden.

Uenighed om beløb

Men det er ikke kun det faktum, at Brønderslev Varme nu får en bøde, formanden er uenig i. 

Også beløbet på 11,5 millioner kroner opponerer han imod.

- Beregninger tyder på, at Øster Brønderslev Fjernvarme på i alt 21 måneder har ’tjent’ i størrelsesordenen 25.000-50.000 kroner på samarbejdet med Effekthandel. Så er det jo helt ude af proportioner, at statskassen vil have mere end 11 millioner fra Brønderslev Forsyning, siger den chokerede formand.

Og som om det ikke var nok, lufter de ifølge Lasse Riisgaard endda muligheden for 10 procent af koncernens samlede omsætning, som var på 178 millioner kroner i 2022

- Kammeradvokaten undlader da heller ikke at bemærke, at vi er ejet af Brønderslev Kommune, og at et bødeforlæg derfor potentielt også kan tage udgangspunkt i hele Brønderslev Kommunes samlede omsætning. Det er jo vanvittigt! siger Lasse Riisgaard.

Vil gå rettens vej

Brønderslev Varme har stævnet Konkurrencerådet sammen med de øvrige implicerede selskaber i det tidligere Effekthandel.

Derfor er det nu op til Sø- og handelsretten at vurdere, hvem af parterne, som har ret. 

- Fra Brønderslev Varmes side er vi selvfølgelig interesseret også i denne side af sagen. Men det helt klare mål for os, er naturligvis at holde varmeforbrugerne i Brønderslev fri af konsekvenserne af et måske ulovligt forhold, som hverken forbrugerne eller Brønderslev Varme har været part i, siger formanden og fortsætter:

- Hvis det skulle komme dertil, at vi får bøden, vil vi vende med vores advokat i forhold til hvilke skridt, der skal tages. Forbrugerne skal ikke rammes af noget, der ikke har noget med dem at gøre.


Seneste nyt

fra Nordjylland