Gyllesæsonen er gået ind: Fæl stank eller duften af forår?

For mange nordjyder er det hverken vintergækken eller viben, der er det faste tegn på forår. Det er gyllen. Lige nu bliver der kørt gylle ud nærmest i døgndrift, og det kan lugtes overalt.

Det river lidt i næsen, når den store gyllevogn kører forbi og spreder dens indhold på marken. Selvom de fleste nok vil sige, at gyllespredning skaber en fæl lugt, mener landmand Thomas Rasmussen ikke, det lugter. Nej, det dufter af forår.

- Jeg elsker, når der bliver kørt gylle ud på mine marker, siger han til TV2 Nord, mens han står på en af sine hvedemarker nær Stenum i Vendsyssel.

Ifølge et gammelt mundheld er det lorten, der sætter lagkagen på bordet. Faktisk er gylle en god forretning for hele samfundet. I Nordjylland er den med til at gøre os førende i den grønne omstilling, fordi gyllen først bliver afgasset i biogasanlæg, inden det bliver returneret til landmanden, så den kan spredes på marken.

- Vi producerer sådan set så meget biogas i Vendsyssel, at vi er selvforsynende. Vi eksporterer faktisk biogas til andre dele af landet. Og så kan vi sprede gyllen på markerne bagefter, siger Christian Søndergaard Christensen. Han er planteavlskonsulent ved LandboNord.

quote Gyllen i Danmark repræsenterer en værdi på flere milliarder kroner

Christian Søndergaard Christensen, planteavlskonsulent, LandboNord

Naturlig gødning er bedre en kunstig

Thomas Rasmussen opdrætter slagtesvin og er i den heldige situation, at han kan bruge al sin gylle på sin egen jord.

- Det sparer mig for en masse køb af handelsgødning. Det er naturgødning fra mine egne grise, så jeg genbruger faktisk affaldsproduktet fra min husdyrsproduktion, siger Thomas Rasmussen.

Cirka 1000 kroner per hektar sparer landmanden ved at bruge gylle fremfor kunstgødning.

- Gyllen i Danmark repræsenterer en værdi på flere milliarder kroner. Det er der nok ikke mange, der tænker på, siger planteavlskonsulent, Christian Søndergaard Christensen.

Gyllen er faktisk ikke bare billigere end kunstgødning. Den er også bedre.

Alle de næringsstoffer, vores marker har brug for, er i gylle. Så ved at sprede denne naturlige form for gødning sparer vi på den kunstige, siger Christian Søndergaard Christensen.

Vejret på en kølig og overskyet dag midt i april vil de fleste nok kalde et lortevejr, men ikke Thomas Rasmussen.

- En dag som i dag med stille vejr og lidt overskuet er perfekt gyllevejr, siger han med et smil på læben.

Der er gyllesæson indtil starten af maj, så der går et par uger, før lugten - eller duften - forsvinder igen.


Seneste nyt

fra Nordjylland