Formand raser over kommunes brug af konsulenter: - De penge kunne vi have brugt i folkeskolen

Der skal spares millioner i folkeskolen i Brønderslev Kommune. Midtvendsyssel Lærerkreds er frustreret over, at kommunen samtidig har brugt over en halv million på en konsulentrapport.

I Brønderslev Kommune har et enigt byråd landet en budgetaftale, der skærer hårdt på blandt andet skoleområdet. 

Det er ikke afgjort præcis, hvordan besparelserne skal udmøntes, men der skal spares på lærernes forberedelsestid, så der allerede i 2024 kan findes 1,5 millioner kroner - og 3,5 millioner kroner i 2025. 

- Det kommer til at kunne mærkes helt ude i klasserne, lyder det fra formand for Midtvendsyssel Lærerkreds, Kirsten Tranekær. 

Derudover skal der spares 1,1 millioner kroner på ledelse, og så er en sammenlægning af Søndergade Skole og Skolegade Skole på tegnebrættet. 

Kritiserer udgift til konsulenter

I forbindelse med at lægge budget har Brønderslev Kommune i år brugt 666.235 på eksterne konsulenter, som har udarbejdet et katalog med mulige spareforslag. Det er noget, der får sindet i kog hos formanden for Midtvendsyssel Lærerkreds. 

- De penge kunne man jo have brugt i folkeskolen på at undgå at spare så meget på almenområdet.

- Alle vores spareforslag er en dårlig idé, konstaterer borgmester i Brønderslev Kommune, Mikael Klitgaard (V), inden han uddyber.

quote Det kommer til at kunne mærkes helt ude i klasserne

Kirsten Tranekær, formand for Midtvendsyssel Lærerkreds

- Nu har vi faktisk i mange år fået forvaltningen til at lave forslagene selv, og der var mange politikere, der sagde, at det jo er det samme, vi ser igen og igen. Der var ingen politikere, der selv kunne finde nogle steder at bruge færre penge, og derfor valgte vi i år at lave den her proces.

Hos Midtvendsyssel Lærerkreds kan Kirsten Tranekær ikke se fornuften.

- Man har jo alligevel haft forvaltningen til at sidde og pege på tingene og har brugt dem til at se, hvad man skal spare på. Jeg synes slet ikke, det er hensigtsmæssigt at bruge så mange penge på det her – slet ikke, når vi i forvejen er en fattig kommune.

Borgmester afviser kritikken

 I Nordjylland er det kun Brønderslev Kommune, der i år har brugt penge på eksterne konsulenter til at finde spareforslag. 

Thisted Kommune brugte sidste år 531.000 på eksterne konsulenter, mens Aalborg Kommune brugte omkring 583.250 kroner. 

 Penge der ifølge en professor i økonomistyring kan være en god investering. 

- Når man bruger konsulenter, er der selvfølgelig en ekstraudgift, men i den store sammenhæng, hvis man kan få anvist nogle gode og egnede besparelser, som man ikke selv har kunnet analysere sig frem til, så kan det jo vise sig at være en god måde at bruge kommunens penge på, siger Per Nikolaj Bukh og tilføjer: 

quote Det kan jo vise sig at være en god måde at bruge kommunens penge på

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring, Aalborg Universitet

- Jeg tror ikke man skal det hvert år - men en gang imellem kan det være fint.

I Brønderslev Kommunes nye budgetaftale fremgår det, at der skal findes en million kroner ved at spare på "eksterne konsulenter."

- Det var en engangsforeteelse for at få de her forslag på banen. Nogle af de forslag vil jo så kunne ligge til engang i femtiden. Der er jo ingen, der siger, de er brugt op nu.  


Seneste nyt

fra Nordjylland