Frivillig i 11 år: Kirsten skaber fløde på plejehjemsbeboeres hverdag
Foto: Jeppe Hostrup
Kirsten Rasmussen (t.h.) besøger en gang om ugen Grethe Bæk og de andre beboere på Plejecenter Elmehøj i Brønderslev.
Kirsten Rasmussen er én blandt 10 frivillige på et plejehjem i Øster Brønderslev. Hun skal forsøde beboernes hverdag, og den slags vil der komme mere af i fremtiden, lyder det fra flere borgmestre.
Sidste uges tur til Hune er ét af dagens samtaleemner mellem Kirsten Rasmussen og den 91-årige plejehjemsbeboer Grethe Bæk.
- Det var en rigtig fin tur. Der var pragtfuldt, fortæller Grethe Bæk.
Kirsten Rasmussen har været frivillig på Plejecenter Elmehøj i Øster Brønderslev i mere end 11 år. Hun er én blandt 10 frivillige, der én gang om ugen – plus det løse - møder borgerne og snakker, spiller banko, synger og tager på ture rundt i Nordjylland og resten af landet.
- Jeg synes, at jeg kunne – det lyder så fint - gøre en forskel med den jeg er, og jeg synes, at jeg får så meget tilbage, siger 73-årige Kirsten Rasmussen, der i dag er pensionist men har arbejdet mange år på plejehjem.
- Det her fag betyder meget for mig, og jeg synes ikke, at jeg var helt færdig, selvom jeg er gået på pension. Selvom der er klare grænser for, hvad vi må hjælpe til med, så føler jeg, at jeg stadig er med og kan gøre en forskel.
Mere frivillighed kræver klare grænser
En rundringning foretaget af TV2 og TV2 Regionerne blandt landets borgmestre viser, at 56 ud af 65 kommuner ser det som en mulighed at lade flere kommunale opgaver overgå til frivillige borgere i fremtiden. I Brønderslev håber borgmesteren lige frem på mere frivillighed i kommunen.
- Det er jo cremen eller fløden, der kommer ovenpå, for vi gør virkelig, hvad vi kan, men vi har det også svært mange gange. Der kommer mange til specialundervisning, mange skal have handicaphjælp, og der kommer flere ældre. Derfor synes jeg, at det er godt, at man kan hjælpe til, hvis man har overskud at dele ud af, siger Mikael Klitgaard, borgmester i Brønderslev Kommune (V).
Han forudser også, at frivillighed vil fylde mere i kommunerne i fremtiden. Han forklarer dog samtidig, at kommunen har en klar politik om, hvad frivillige må hjælpe med og ikke hjælpe med.
Og klare grænser er også netop, hvad der skal til, lyder det fra Ældre Sagen i Aalborg. Her ser man mere frivillighed som et positivt supplement, hvis ellers der er enighed om grænserne.
- Det kan godt være, at vi nogle steder kan skubbe nogle grænser. Men så skal vi have en rigtig god snak inden, så vi ikke gør noget, der er forkert. Det er også vigtigt, at vedkommende, der er på et plejehjem, får den rigtige behandling - en professionel behandling, siger Anni G. Walther, formand for Ældre Sagen i Aalborg.
Ugens højdepunkt
Borgmester Mikael Klitgaard er af samme opfattelse. Han forklarer, at man eksempelvis i Brønderslev også ser frivillige, der hjælper til i skolerne. Men de frivillige må ikke overtage kerneopgaverne.
- Den almindelige pleje eksempelvis, den almindelige undervisning, den almindelige børnepasning skal vi sørge for, men kunne man så putte noget ovenpå det. Det kunne være at komme lidt mere ud i byen for de ældre, det kunne være at få børnene til at opleve noget mere og få nogle til at komme og fortælle andre ting i skolen. Det er en slags supplement, til det vi som kommune skal, og det er der grænsen går, siger Mikael Klitgaard.
På Plejecenter Elmehøj er grænserne også klare, så Kirsten Rasmussen ved, hvad hun må hjælpe med. Hun må eksempelvis ikke hjælpe med den personlige pleje.
- Vi har jo en samarbejdsaftale med kommunen om, hvad vi må, og hvad vi ikke må. Og den følger vi meget strikt. Så vi er der faktisk kun for at hygge og være om beboerne, fortæller Kirsten Rasmussen.
Og for 91-årige Grethe Bæk er der ingen tvivl om, at besøgene fra Kirsten Rasmussen og de andre frivillige er blandt ugens højdepunkter.
- Så sker der noget helt andet. Der er godt nok andre aktiviteter mandag formiddag og torsdag eftermiddag, men det er ligesom ikke det samme, siger Grethe Bæk.