Kommune underbetalte dem i årevis: Nu afgør Højesteret sagen

Selvom virksomheden Blæksprutten allerede har landsrettens ord for, at Brønderslev Kommune har underbetalt dem for pleje -og omsorgsopgaver, så ankede de dommen til Højesteret. Mandag kommer den endelige afgørelse.

Tilbage i juli 2021 afgjorde Vestre Landsret, at Brønderslev Kommune ikke havde betalt nok for hjemmehjælp leveret af den private virksomhed Blæksprutten.

Kommunen skulle derfor af med fem millioner kroner i erstatning og sagsomkostningerne oveni. 

Branche- og arbejdsgiverforeningen KA Pleje, der kører sagen for plejevirksomheden, ankede dengang til Højesteret, da de ikke mener, at fem millioner kroner er en tilstrækkelig erstatning. Mandag falder afgørelsen.

- I forhold til det principielle er dommen i Vestre Landsret en klar sejr for os, men vi kan ikke stiltiende se til, at man bare sjusser sig frem til erstatningsbeløbet og belønner kommunen for at bryde lovgivningen, siger Karsten Høgild, der er direktør i KA og KA Pleje, i en pressemeddelelse.

Skal kunne dokumentere timepriser

Dommen fra Vestre Landsret fastslog, at en kommune skal kunne dokumentere, hvad dens timepriser for en service er. 

Det sker, fordi serviceloven om fritvalg dikterer, at en privat leverandør af en service skal have samme betaling, som det ville koste kommunen selv at tilbyde servicen.

Og det har Brønderslev Kommune ikke kunnet.

- Det her bør være en gamechanger. Dommen er et klart signal til alle kommuner om, at de kan komme i store problemer, når de ikke følger loven, sagde professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, til Berlingske efter dommen i landsretten sidste år.

Ønsker højere erstatning

KA Plejes påstandskrav var 22 millioner kroner, mens landsretten efter det, retten selv betegner som ”et friere skøn”, nåede frem til en erstatning på fem millioner kroner. 

Af dommen fremgår det klart og tydeligt, at Brønderslev Kommune ikke har fremlagt tilstrækkelig dokumentation for sine beregninger, skriver KA Pleje i pressemeddelelsen.

- Selv om kommunen ikke kan dokumentere priserne, vælger retten at komme kommunen i møde med et erstatningsbeløb, der er markant lavere end det beløb, vi og vores eksperter har analyseret os frem til. Det er fuldstændig uholdbart, at en kommune slipper billigere ved at tilsidesætte lovgivningen end ved at lægge fakta på bordet, siger Karsten Høgild og fortsætter:

- Vi skal have slået fast én gang for alle, at en kommune naturligvis ikke kan slippe billigere ved at bryde lovgivningen, og derfor har vi anket til Højesteret.

Dommen fra Højesteret forventes at falde mandag over middag. 


Seneste nyt

fra Nordjylland