Seneste nyt:

Naboer til asfaltfabrik får hovedpine og kvalme: Vil hente inspiration fra løsning i Allerød

I Hjallerup er naboerne til en asfaltfabrik så generet af lugten, at de får hovedpine og kvalme. I flere år har de prøvet at få kommunen til at gribe ind over for asfaltfabrikken, men uden noget resultat.

Rasmus Gai er mere end almindeligt træt af sin nabo, en NCC asfaltfabrik. 

- Når det lugter værst fra fabrikken, er det sådan en kvalmende lugt af brændt tjære, fortæller han.

Selvom Brønderslev Kommune har lavet over 20 tilsyn på Rasmus Gais adresse, vurderes det, at lugtgenerne ikke er væsentlige. Det er på trods af, at Rasmus Gai selv mener, at han "hverken kan være inde eller ude, når det er værst." 

Asfaltfabrikken, som er ejet af virksomheden NCC, bryder ikke nogen regler. Derfor er det op til Teknik- og Miljøudvalget i Brønderslev Kommune at pålægge fabrikken krav om at nedsætte lugtgenerne fra produktionen. 

Inspiration i Allerød

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Brønderslev Kommune, Peter Stecher, er tryg ved, at sagen er blevet behandlet korrekt. 

- Vi har behandlet sagen efter de retningslinjer, som gør sig gældende hos diverse styrelser og myndigheder. Derfor er jeg, og et flertal i udvalget, trygge ved, at vi har behandlet sagerne korrekt, udtaler han. 

Det møder dog modstand fra udvalgsmedlem Poul Erik Andreasen, som ønsker at få sagen på dagsordenen igen. Han mener nemlig, at man bør kigge mod Allerød, hvor kommunen ikke tøvede med at give fabrikken et påbud om at nedbringe lugtgenerne. 

Se TV2 Lorrys historie om sagen i Aalerød "Sag om lugtgener fra asfaltfabrik tager ny drejning - får tre måneder til at skaffe afgørende bevis"

- Jeg har fulgt med i sagen i Allerød Kommune. Der findes en tilsvarende asfaltfabrik, men i modsætning til i Brønderslev Kommune, hvor man i årevis har tilladt virksomheden at forurene med røg, støg og møg, har man grebet ind over for fabrikken. 

Udvalgsformand tryg ved kommunens behandling af sagen

Peter Stecher affejer kritikken og understreger, at han er tryg ved grundlaget for Brønderslev Kommunes afgørelse. 

- Jeg kan ikke udtale mig om, hvad der ligger til grund for behandlingen af sagen i Allerød Kommune. Jeg kan bare forholde mig til, hvad vi har lagt til grund for behandlingen her i Brønderslev Kommune. 

Sagen om lugtgenerne skal behandles på næste byrådsmøde i Brønderslev Kommune. I mellemtiden kan Rasmus Gai ikke gøre andet end at vente på afklaring - og skele misundeligt til Allerød. 

- Reglerne burde være ens, uanset hvilken kommune man bor i. Det er flot, at Allerød Kommune har taget sagen op fra starten, og det mener jeg også, at Brønderslev Kommune burde have gjort, slutter han.