Ny virtual reality-maskine hjælper hjerneskade-patienter til hurtigere genoptræning

En ny maskine på Neuroenhed Nord i Brønderslev viser gode resultaterne for patienter, der har været ramt af en blodprop eller hjerneblødning.

Det ligner mest af alt en blanding mellem et computerspil og et løbebånd, men det både kan og er meget mere.

Maskinen, der står på Neuroenhed Nord i Brønderslev, er nemlig et ny og moderne genoptræningsværktøj for patienterne på afdelingen. Neuroenhed Nord har for nylig fået det nye gangbånd, hvor patienterne gennem spil og lege kan øve deres gang og motorik, mens maskinen gemmer data, der hjælper medarbejderne med at sammensætte den bedste genoptræning.

- Det er helt klart en forbedring. Både for os som terapeuter, fordi vi kan gå ind og se på kvaliteten af vores træning, men også for motivationen af patienten, siger Carina Lykke Wested, der er fysioterapeut på Neuroenhed Nord.

quote Jeg føler, jeg går mere rigtigt, som jeg gjorde, før jeg blev syg

- Lise-Lotte Stisager

Viser gode resultater

Siden januar har Lise-Lotte Stisager været til genoptræning på Neuroenhed Nord. Tilbage i januar blev hun ramt af en hjerneblødning, der gjorde hende halvsidigt lammet, men i dag kan hun både gå og stå selv – blandt andet takket være den nye genoptræningsmaskine.

- Det er super sjovt og super hårdt, men på den fede måde. For når man bevæger sig, så bliver man glad i hovedet, siger Lise-Lotte Stisager.

Før havde de på Neuroenhed Nord en mere simpel og ensformig genoptræningsform, som var et mindre moderne gangbånd, men takket være en stor donation til hospitalet har de nu fået det moderne gangbånd, der viser gode resultater.

- Vi ved, at gentagelser er en rigtig vigtig forudsætning for at komme sig hurtigere. Vi kan få mange flere gentagelser ved at få mere heroppe på, fordi motivationen er højere, siger Carina Lykke Wested.

- Jeg føler, jeg går mere rigtigt, som jeg gjorde, før jeg blev syg idet de kan skrue op og ned for farten. Jeg glemmer lidt, at jeg har et ben, der er tungt, så jeg begynder bare at gå, siger Lise-Lotte Stisager.

Til juni får afdelingen yderligere to genoptræningsapperater: et til hænderne og et til dem, der kun har minimal bevægelighed.


Seneste nyt

fra Nordjylland