Røgfri arbejdstid hjælper med at kvitte smøgerne: Kræftens Bekæmpelse ærgrer sig over Brønderslevs nej
Erfaringer viser, at det er lettere at komme i mål med et rygestop, hvis arbejdstiden er røgfri, fortæller Kræftens Bekæmpelse.
Det er efterhånden ikke ny viden for de fleste, at det er usundt at ryge, og at rygning kan kobles til et række kræftsygdomme.
Derfor er Kræftens Bekæmpelse ærgerlige over, at Brønderslev Kommunes byråd har valgt at stemme nej til et forslag om at gøre de kommunale arbejdspladser røgfrie.
- Der er forskellige gode grunde til at indføre røgfri arbejdstid. Dels er der en del medarbejdere, der er rollemodeller, det kunne være lærere eller pædagoger, som arbejder med børn og unge, og så er der en masse sundhedspersonale, der arbejder med borgere, og de er nødt til at gå foran og vise et godt eksempel med hensyn til sundhed, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.
Positive erfaringer fra Aarhus
73 kommuner – og snart 75 – i hele landet har valgt at arbejdstiden for kommunens ansatte skal være røgfri. I Aarhus har de ifølge Kræftens Bekæmpelse set en positiv effekt ved tiltaget, hvor mange ansatte er blev røgfrie efter indførelsen af røgfri arbejdstid.
- Det er selvfølgelig først og fremmest den enkeltes ansvar, men vi ved, at tre ud fire af dem, som ryger, tidligere forgæves har forsøgt at holde op med at ryge, og hvis arbejdstiden bliver røgfri, er det lettere at komme i mål med sit ønske om at blive røgfri, siger Niels Them Kjær.
Selvom Brønderslev Kommune nu ikke har valgt at gøre arbejdstiden røgfri for sine medarbejdere, så forsøger kommunen på andre måder at få borgerne til at komme en røgfri fremtid i møde ved blandt andet at tilbyde alle, der har lyst, at de kan få et rygestopkursus, men det havde givet større gevinst at gøre arbejdstiden røgfri, mener Kræftens Bekæmpelse.
- At holde sig røgfri i arbejdstiden øger sundheden for alle medarbejdere. Det giver simpelthen færre sygedage, hvis man ikke ryger, siger Niels Them Kjær.