Se videoen: Kæmpe drone med plads til passager

Danmarks første flyvende bil - eller kæmpe drone - er ved at blive bygget i Brønderslev af fire unge mænd. Til millionprojektet har de ikke lånt en krone af banken. De har selv finansieret det gennem deltidsarbejde og lave lønninger.

I udkanten af Brønderslev i en gammel industrihal ved Pedershaab er banebrydende iværksætteri i gang. Fire unge mænd fra virksomheden Airflight er ved at have Danmarks første prototype af en kæmpemæssig drone – en såkaldt quadcopter – klar.

FAKTA

  • Quadcopteren har fire motorer med 44 hestekræfter. Hver motor kan løfte op til 100 kilo. 
     
  • Prototypen måler 4*4 meter. 
     
  • Den er batteridrevet. Der er 1120 battericeller i quadcopteren, som kan få maskinen til at yde fra 0-100 procent på bare 1,2 sekunder. Verdens hurtigste bil, Aspark Owl, kan accelerere fra 0-100 km/t på 1,69 sekunder. 
    • Batteriet kan lades op via grøn energi. 
       
  • Quadcopteren har batteri til at flyve i 10-15 minutter. Der er ikke nogen begrænsning på, hvor højt den kan flyve - kun tid begrænser den. 
     
  • Ligesom en Formel 1-bil er quadcopteren bygget med kulfiber.

Fartøjet er meget minder meget om de flyvende biler som både Boeing, Airbus og Hyundai er i gang med at udvikle. Formålet med quadcopteren er dog ikke, at det skal bruges som et køretøj, men som et værktøj der kan fragte ting på eksempelvis byggepladser fra a til b. Det kan være ting, som er for store til en almindelig drone, og hvor det er for ekstravagant at bruge en helikopter.

- På den korte bane skal airflight flyve med komponenter - ikke mennesker. På den lidt længere bane, ser vi mod Las Vegas, som er et spændende sted at starte op for den her flyvende attraktion, hvor folk kan komme ind i vores store industrihal og flyve rundt. De får simpelthen følelsen af at være fri i luften på en sikker og kontrolleret måde, fortæller direktør for Airflight, Mikkel Sørensen, der forestiller sig, at det bliver lidt i stil med, når man skal køre i gokart. 

Ingen hjælp fra lignende projekter

De fire unge mænd har i lidt mere end et år arbejdet på prototypen af quadcopteren, som er et projekt i millionklassen. Selvom arbejdet med prototypen har været dyrt, har virksomheden ikke lånt en krone af banken. Mændene har selv finansieret arbejdet gennem deltidsarbejde andre steder og meget lave lønninger ved Airflight.

- Det, vi har gjort, er, at vi har lånt lidt penge hos venner og familie for at kunne starte op, og vi kører på et meget meget stramt budget, hvilket også gør os rigtig stolte af, hvor vi er kommet til, siger direktøren og fortsætter:

- Det har været meget intenst. Der har været brugt rigtig mange timer på projektet, og der har været rigtig mange udfordringer, fordi vi ikke har en køkkenopskrift eller kan kigge mod nogen, der har gjort det.

Quadcopteren er batteridrevet ligesom en Tesla. Det er de 1120 battericeller, der tænder de fire motorer, kan holde quadcopteren og en person på op til 100 kilo over jorden i 10 til 15 minutter ad gangen.

- Jeg frygter normalt ikke særlig mange ting, men da de gav maskinen fuld power, der må jeg sgu indrømme, at der blev jeg lidt bange, fortæller Mikkel Sørensen. 

Heldigvis var det ikke kun frygt, Mikkel Sørensen oplevede. Det var også en umådeligt stor glæde, og derfor blev den allerførste prøveflyvning fejret med champagne.

Hvis alle de planer, som Airflight har i støbeskeen kommer til at lykkes, er planen, at virksomheden i Brønderslev skal udvides med 10 mand inden for de næste to år. Og det er planen, at en fremtidig produktion skal holdes hjemme i Brønderslev.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland