LIGE NU:

Udvist mor må komme hjem

Godt nyt til fem måneder gamle Andreas fra Brønderslev. Udlændingestyrelsen giver nu lov til, at hans mor kan komme til Danmark, mens hendes udvisningssag behandles. TV2 Nord har siden søndag fortalt om familien, der blev splittet, fordi moren blev udvist til Cambodja, selv om en EU-dom beskytter børn præcis i den situation.

De danske udlændingemyndigheder har reageret særdeles hurtigt i sagen om lille Andreas fra Brønderslev, der nu i godt tre uger har måttet undvære sin mor Thida. Efter TV2 Nord omtalte sagen søndag,  sendte Udlændingenævnet, der behandler klager over udvisninger, sagen retur til Udlændingestyrelsen. TV2 Nord fortalte den historie tirsdag, og nu har også Udlændingestyrelsen været hurtige på aftrækkeren.

I et brev til Jens Petersen meddelte styrelsen i går, at hans hustru Thida må komme til Danmark, mens hendes ansøgning om familiesammenføring behandles på ny.

Jens Petersen er tilfreds med, at der nu bliver handlet i sagen:

- Jeg synes det er fint, at de reagerer så hurtigt og nu beder om nye oplysninger i sagen. Nu vil jeg sammen med min advokat få sendt dokumentation afsted, så de kan se, at Andreas mangler sin mor. Jeg har været ved lægen med ham, og han konstaterede ligesom sundhedsplejersken, at Andreas ikke har taget ordentligt på i vægt, siden hans mor blev sendt til Cambodja. Jeg er bange for, at det er fordi han er stresset, som børnepsykologen sagde på TV2 Nord i søndags, siger Jens Petersen.

EU-dom beskytter børn

Ifølge Advokat Henrik Skaarup burde Andreas' mor aldrig have været udvist på grund af en EU-dom. Den såkaldte Chavez-Vildez-dom beskytter nemlig børn mod at få forældre udvist, hvis de er så afhængige af forælderen, at de reelt ville være nødt til at forlade EU.

- Kort og godt skulle Thida være blevet her i landet, hvor hun kunne passe sit barn,  og ikke have været sendt til Cambodja. Jeg mener, der er sket en oplagt fejl i sagen. Både Udlændingestyrelsen og Udlændingenævnet burde kende EU-dommen, hvad jeg også mener, de nu skriftligt har erkendt og beklaget, siger Henrik Skaarup.

Allerede i maj ændrede Udlændingenævnet praksis, så EU-dommen kom børnene til gode, men først da TV2 Nord stillede spørgsmål til nævnet, blev udvisningen annulleret. Udlændingestyrelsen skal altså nu behandle Thidas udvisning igen. Jens Petersen forstår ikke, at myndighederne kunne være i tvivl om, at hans barn var fanget i sagen:

- Det kan de ikke være , for allerede da vi klagede til Udlændingenævnet, gjorde vi opmærksom på, at vi ventede barn, og at Thida havde termin den 29. maj.  De fik også besked om, at vi forsøgte at sende Andreas med sin mor til Cambodja, fordi hun ammede ham, da hun blev udvist for godt tre uger siden. Man ved jo godt, at så lille et barn selvfølgelig er meget afhængig af sin mor, og derfor bestilte jeg også flybilletter til både Andreas og Thida, da hun blev udvist. Det var kun fordi, vi ikke kunne nå at få visum til Andreas, at han måtte blive hos mig i Danmark, siger Jens Petersen.

Håber på samarbejde med myndighederne

Udlændingestyrelsen har nu givet Thida en såkaldt processuel opholdstilladelse. Det betyder, at hun må være i Danmark, mens hendes familiesammenføringssag bliver vurderet igen. Den omtalte EU-dom bliver nu taget med i sagsbehandlingen og Jens Petersen er optimistisk:

- Jeg tror ikke der er meget at komme efter, for nu finder vi dokumentation for, at Andreas virkelig har brug for at være sammen med sin mor, som han jo tilbragte hele tiden med , før hun blev udvist, siger Jens Petersen.

Den ufrivillige alenefar håber nu, at de danske udlændingemyndighed vil samarbejde, så hans hustru kan komme til Danmark hurtigst muligt. Cambodja er nemlig ikke verdens letteste land at rejse til eller fra for tiden.

- Danmark har ingen ambassade i Phnom Penh (Hovedstaden i Cambodja, red.), så jeg håber, de vil hjælpe med at få de rette rejsepapirer afsted til for eksempel den svenske eller tyske ambassade, så hun kan komme hjem til Andreas i en fart, siger Jens Petersen.

Læs hele svaret fra Udlændingenævnet

Aron Pálmarsson

Nu er det officielt: Aron Pálmarsson skifter til Aalborg Håndbold

snus

play Op under læben: Snusforbrug er eksploderet i gymnasiet

231118 Thisted Bryghus nybyggeri

Thisted Bryghus skal være med i verdens største online ølsmagning med op til 60.000 deltagere

def_thumb,50_percent

play Musikken spiller på vaccinationscentrene

Aron Pálmarsson

Nu er det officielt: Aron Pálmarsson skifter til Aalborg Håndbold

snus

play Op under læben: Snusforbrug er eksploderet i gymnasiet

Til forsiden

Til forsiden