Voergaard Slot og arven efter Onkel Ejnar

Voergaard Slot blev i 2018 kåret til Danmarks smukkeste Herregård, Efterkommerne af den seneste ejer, Ejnar Oberbech-Clausen, bruger stadig slottet

Voergaard Slot er smukt pyntet op til "Bal på Juleslottet", og søstrene 72-årige Anne Marie og 70-årige Kirsten nyder at gå rundt i de smukke rum og mindes deres barndom på slottet. For dem er slottet ikke et museum, men mere et andet hjem, og de kommer her jævnligt:

- Vi er jo kommet her både sommer og vinter og sådan noget, så det har da fyldt rigtig meget i vores liv, fortæller Anne Marie Løjtved Petersen, der er kommet på Voergaard Slot, siden hun var 6 år gammel og lillesøsteren 4 år. Deres slægtning, den dansk-franske greve, Ejnar Oberbech-Clausen, købte nemlig slottet i 1955:

 - Oberbech-Clausen, som vi kalder "Onkel Ejnar" - han er vores fars fætter, fortsætter Anne Marie, der sammen med sin søster husker tilbage på fordums tid, hvor der altid gik i fine kjoler og lærte at spise fransk mad og sidde pænt ved bordet. Deres Onkel Ejnar var nemlig fra sin tid i Frankrig vant til at omgåes mennesker fra det højere samfundslag, og han inviterede derfor også gæsterne til fine frokoster hjemme på Voergaard Slot. Men der var også en hverdag på slottet og her stod menuen ofte på grød:

- Han var jo meget påholdende, når der ikke var gæster. Der var det meget spartansk. Han ruttede ikke med pengene. Han passede på dem, fortæller Anne Marie.

Umådelig rigdom

Penge var der ellers nok af! Ejnar Oberbech-Clausen var umådelig rig, da han i 1955 købte Voergaard Slot. Hans rigdom stammede fra det 31-årige lange ægteskab med den rige enke, Marie Henriette Chenu-Lafitte, hvis mand ejede flere vinslottet i Frankrig. Hertil kom hendes arv efter faderen, den berømte læge. kirurgen Péan, der opfandt sårklemme-saksen. Arven sætter Oberbech Clausen i stand til at opfylde en barnedrøm om at eje et slot med voldgrave, restaurere det og fylde det op med et skatkammer af kostbare malerier, figurer, procelæn og antikke møbler.

Et levende slot

Da greven dør barnløs, vælger han at stifte det Det Oberbech-Clausen Péanske Familielegat, så de tre grene af efterkommere i hans slægt stadig kan benytte og nyde slottet. Ledelsen af slottet er lagt i hænderne på en bestyrelse, hvor repræsentanter fra hver af de tre grene af efterkommere har en post. Anne Marie Løjtved Petersen har været med i bestyrelsen i 38 år, men har idag overgivet posten til sin søn.

- Familien er jo en hjørnesten omkring Voergaard Slot, og det er jo familiens sted. Det er et hjem. Og det er jo dejligt, når man har en familie, der bakker op omkring et sted og engagerer sig i det. Og kan fortælle en masse ting fra deres barndom, da stedet det levede, siger formanden for bestyrelsen, advokat Anker Laden-Andersen.

Arven forpligter

Voergaard Slot er åben for besøgende henover året, og der arrangeres forskellige events som f.eks. Middelalderdage, Halloween og Jul på Slottet. Når slottet holder lukket, er der stadig masser af aktivitet.

- Vi går rundt og sørger for at ting er istandsat. Alle gulve bliver lakeret, gået igennem i januar-februar måned, hvor vi har lukket slottet ned. Jeg bruger 40.000 kroner til bladguld. Vi får malerierne sat i stand, fortæller Anker Laden-Andersen, der sammen med bestyrelsen netop har udarbejdet en Masterplan for de kommende 5 år:

- Det er simpelthen at få taget fat omkring indgangspartiet, og sørge for at gæsterne bliver ordentligt modtaget. Og når vi sætter tingene i stand, så skal det være med respekt for historien, således at VI ikke laver noget om, slutter Anker Laden-Andersen.   

Du kan se og høre mere om livet på slottet i programmet: Voergaard Slot - arven efter Onkel Ejnar  

Voergaard Slot - arven efter Onkel Ejnar

 

 

 

 

 

 

_   


Seneste nyt

fra Nordjylland