Voergaard Slot skal renoveres for 60 millioner kroner

- Vi skal levere Voergaard Slot godt videre til næste generation, siger bestyrelsesformanden for Voergaard Slot.

Voergaard Slot har ikke fået en større renovering i 60 år, så nu vil Den grevelige Oberbech-Clausen-Peanske Familiefond, der ejer slottet, sikre det til eftertiden. 

Bestyrelsen bag er derfor gået i gang med at rejse pengene til den omfattende renovering. 

-  Vi går i gang med en fundraising, hvor vi skal rejse omkring 60 millioner kroner for at få Voergaard Slot gået igennem, siger Anker Laden-Andersen, bestyrelsesformand for Voergaard Slot. 

Specielt renoveringen af Ingeborg Skeels såkaldte sandstensportal, altså porten til slotsgården, fra 1588, bliver dyr. Det koster mellem 28-30 millioner kroner. Herudover overvejer man blandt andet en ny bro over den vestlige del af voldgraven, et orangeri og skovfornyelse.

- Vi skal arbejde seriøst og målrettet med det her fundraisingprogram, for det kan ikke bare ske gennem slottets indtjening, siger Anker Laden-Andersen.

Vigtigt for eftertiden

Ifølge bestyrelsesformanden er det vigtigt at sætte ind, før det er for sent. 

- Problemet er, at hvis vi ikke gør det nu, så får vi en nedbrydning, som vi ser ske på mange andre slotte. Og vi har jo et smukt sted herude, så det er med at være ude i ret tid, siger han.

Voergaard Slot, der nævnes allerede på Stygge Krumpens tid, blev fredet i 1918, blandt andet på grund af slottets sandstensportal. 

- Det er vigtigt at tage ansvar for eftertiden, og især for sandstensportalen vigtig, påpeger Anker Laden-Andersen. 

Udover fundraising planlægger Voergaard Slot også selv at stå for en del af finansieringen. 

 - Vi har et areal bagved på 150 hektar, hvor der skal etableres solceller. Det betyder, at vi får en ekstra indtægt hvert år på cirka 2,5 millioner kroner, siger bestyrelsesformanden.

Efter planen er den fulde renovering gennemført om 8-10 år.

Hør, hvad bestyrelsesformanden siger om renoveringen her:


Seneste nyt

fra Nordjylland