Kommunen lavede kloakarbejde på Flauenskjold og Aså Skole uden autorisation. Foto: Mick Knive Anderson

Brønderslev Kommune får dom for manglende tilladelse

15.000 kroner lyder bøden på for ikke at have tilladelserne i orden.

Da Brønderslev Kommune i juli 2016 satte gang i et kloakarbejde ved Flauenskjold og Aså Skole, skete det, uden at kommunen havde tilladelse til at udføre arbejde. 

Det kræver nemlig en autorisation som kloakmester, og den havde kommunen på det tidspunkt ikke. Kommunen blev gjort opmærksom på fejlen af Dansk Byggeri, og det førte til en retssag, som i dag fik sin ende ved Retten i Hjørring med en bøde til kommunen. 

-  Dommen er vigtig for alle autoriserede kloakmestre i Danmark, fordi vi har fået fastslået i dag, at man skal have en autorisation, og at det ikke er nok, at man som kommunal tilsynsmyndighed udfører jobbet selv under påstand af, at man har et kloakfirma, der kan godkende arbejdet. Det duer ikke, siger konsulent for kloakområdet i Dansk Byggeri, Mikael Mortensen. 

00:47

Se indslaget her. Artiklen fortsætter under videoen.

Luk video

Hos Brønderslev Kommune fortæller chefen for Teknik & Miljø, Benn Erik Grav, at man havde tolket reglerne anderledes, da man gik i gang med arbejdet. Han var ikke selv chef for området i 2016, men han erkender, at autorisationen ikke var på plads. 

- Derfor tager vi også dommen til efterretning og vælger ikke at anke, siger han. 

Brønderslev Kommune skal nu betale en bøde på 15.000 kroner, som dermed ligger i den mindre ende af skalaen. 

Men derfor mener man hos Dansk Byggeri alligevel, at sagen har en stor principiel værdi. 

- Det allervigtigste er, at vi har fået slået fast, at man skal have en autorisation for at udføre autorisationskrævende arbejde. Vi mener jo, at det bør være almindelige kloakmesterfirmaer, der udfører arbejdet, som kommunen skal føre tilsyn med, om arbejdet bliver udført lovligt. Og det er ikke sket i den her sag, siger Mikael Mortensen fra Dansk Byggeri. 

Kommunen lavede kloakarbejde på Flauenskjold og Aså Skole uden autorisation. Foto: Mick Knive Anderson