Gribende afsked: Gymnasieelever siger rørende farvel til Taza
Skolekammeraterne fra Dronninglund Gymnasium siger et rørende farvel til deres ven Taza Haj, der har fået afslag på asyl.
Dagens demonstration på gymnasiet i Dronninglund fik de helt store følelser frem, da gymnasieelever sagde farvel til udvist klassekammerat.
Sagen om udvisningen af 17-årige fik i dag en trist afslutning, da Taza Haj tog afsked med sine mange skolekammerater fra Dronninglund Gymnasium.
I syv år har han og familien opholdt sig i Danmark, og i marts begyndte han i gymnasiet i Dronninglund.
Fra morgenstunden gik gymnasieeleverne i samlet trop fra gymnasiet til asylcenteret i Dronninglund med skilte og bannere med deres støtte til vennen, der var meget bevæget over vennernes afsked.
- Det er ubeskriveligt, hvor meget mine venner har støttet mig. Det kan ikke beskrives med ord, hvor glad jeg er over, at de støtter mig. Det er en forfærdelig dag, men jeg er så glad for, at så mange støtter mig. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske nu, andet end at vi bliver sendt til et udrejsecenter – mere ved vi ikke. Jeg har det rigtigt dårligt med, at jeg skal forlade mine venner, min skole og min hverdag heroppe, sagde en tydeligt rørt Tazaj Haj.
Sammen med sin familie skal han nu overføres til udrejsecenter Sjælsmark, hvor han går en uvis fremtid i møde. Her kan de komme til at sidde rigtigt længe, da Irak ikke vil tage imod hjemsendte flygtninge, der ikke selv ønsker at komme tilbage.
Udvisningen vækker stor undren og skuffelse hos hans kammerater.
- Det er ikke retfærdigt overhovedet. Han er en rigtig god ven på gymnasiet, og jeg er ked af, at hans asylansøgning er blevet afslået, og han nu skal sendes hjem, siger Simon Stein Holst, 2.A Dronninglund Gymnasium.
- Det er mærkeligt, det har vi jo ikke prøvet før. Nok at nogle skal flytte klasse, men ikke at de skal flytte ud af landet til noget, der er værre end her, det er – træls. Med demonstrationen vil vi gerne signalere, at man ikke bare smider rundt med mennesker, som om de var dyr. De har jo ikke noget valg, og de er kommet herop af en grund – og så skal de jo ikke bare tilbage til det, de er flygtet fra, lyder det fra veninden Natasja Christensen, 2.B, Dronninglund Gymnasium.
Vennerne har skrevet et læserbrev om vennens udvisning, der er blevet trykt i Information, og den nordjyske folketingspolitiker har henvendt sig både til undervisningsministeren Merete Riisager og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.
Du kan se et længere indslag om historien i vores udsendelse klokken 19.30.