Gymnasieelever vil skabe ny festkultur med mindre druk
Eleverne fra Brønderslev Gymnasium havde fredag travlt med at lave optagelser til deres bidrag i filmkonkurrencen, der sætter spot på alkohol.
Tre nordjyske gymnasier er med i landsdækkende filmkonkurrence med fokus på sloganet ”Drik mindre – oplev mere”.
Elever fra gymnasierne i Dronninglund, Støvring og Brønderslev deltager i en landsdækkende filmkonkurrence med i alt 27 gymnasier landet over. Der bliver sat fokus på en mere rummelig alkoholkultur, hvor der skal være plads til at drikke mindre.
Det er Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, der står bag konkurrencen, hvor den bedste film belønnes med en alkoholfri morgenfest.
1.g’erne på Brønderslev Gymnasium havde fredag travlt med at producere deres video-bidrag til konkurrencen ”Drik mindre – oplev mere”.
Eleverne sætter med hjemmelavede film spot på de udfordringer, man som ung kan støde på i forbindelse med alkohol. Danske unge drikker nemlig mere end deres jævnaldrende i resten af Europa. For fest og alkohol hører ofte sammen for 1-g’erne på Brønderslev Gymnasium.
- Hvis man er den eneste til en fest, der ikke drikker, så kan det faktisk gøre sådan, at man ikke rigtig har lyst til at tage med, siger Amalie Stavnskær, 1.B, Brønderslev Gymnasium.
Vågner op i en busk
Statistikkerne viser, at danske unge er blandt dem, der drikker mest alkohol i Europa, men det skal videokonkurrencen forsøge at lave om på.
- Vi starter med at vise en, der har været til en vild fest, og så vågner han op i en busk. Man ved ikke, hvad der er sket, og det er vildt ubehageligt, for man kan jo have lavet alt muligt crazy, som man virkelig fortryder næste dag, forklarer Amalie Stavnskær om den video, som hun sammen med sine klassekammerater deltager med i konkurrencen.
Eleverne på de deltagende gymnasier prøver kræfter med at ideudvikle, skrive manuskript og tegne storyboard, filme og redigere en kort kampagnefilm på en mobil eller iPad.
Indsats med effekt
Det er femte år i træk, at filmkonkurrencen afholdes, og den har åbenbart en vis effekt på de unge, der deltager. Efter at have deltaget i konkurrencen i 2018 svarer 38 procent af eleverne nemlig, at de ved mere om unge og alkohol, mens 72 procent af eleverne siger, at deltagelsen i konkurrencen har fået dem til at tænke mere over alkoholkulturen i Danmark. Og otte procent af eleverne siger, at de vil drikke mindre alkohol til kommende fester.
Det kan godt være fedt, selv om man ikke drikker. Man kan godt have en hyggelig aften og være sammen med sine venner,
Emil Madsen, 1.B, Brønderslev Gymnasium
Og ifølge eleverne i Brønderslev er det muligt at være sammen uden, at alkohol nødvendigvis behøver at være en del af det sociale samvær.
- Det kan godt være fedt, selv om man ikke drikker. Man kan godt have en hyggelig aften og være sammen med sine venner, siger Emil Madsen, 1.B, Brønderslev Gymnasium.
Konkurrencen løber frem til midten af december, hvorefter den endelige vinder findes.
Her kan du se eleverne fra Brønderslev Gymnasiums bidrag til videokonkurrencen: