Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommune har uden tilladelse overtaget jord fra privat skov

Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Brønderslev Kommune har eksproprieret fredskov fra en privat mand i Asaa uden hans tilladelse. Nu er arealet næsten gjort færdig til vandresti.

En lodsejer i Asaa har fået inddraget sin jord til offentlig vandresti. Uden at kommunen har spurgt om lov.

- Brønderslev Kommune har uden videre lavet en ekspropriation og anlagt vandresti inde på min grund. Det synes jeg ligner magtmisbrug, siger Knud Sørensen, der ejer den eksproprierede jord i Asaa.

Det hele begyndte, da en anden grundejer i området spærrede en vej, der i mange år har udgjort en del af Nordsøstien i Østvendsyssel, Danmarks længste vandresti.

- Jeg troede først, jeg havde set forkert, men der blev der spærret blandt andet med kæder og traktor på vejen. Og sidst blev der lagt store bunker hestemøg ud på stedet. Så ingen kunne passere, siger Knud Sørensen.

Afspærringen fik store konsekvenser for Knud Sørensen. Den betød nemlig, at kommunen kom til at mangle plads til vandrerne, og så tog man et stykke af hans jord i nærheden for at få et nyt stykke vandresti. Kommunen fastholdt ikke, at den anden grundejer skulle genåbne den spærrede vej.

Kommunen vil anlægge vandresti på en bredde af 12 meter. Det undrer Knud Sørensen, at stien skal være så bred. Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Agri Nord: - Kommunen har handlet ulovligt

Lodsejer Knud Sørensen har klaget over kommunens fremfærd til Vejdirektoratet, der er øverste myndighed i den slags sager. Ifølge Hans Ole Kristensen, der er jurist i Agri Nord, har kommunen handlet ulovligt i sagen:

- Jeg føler mig pænt sikker på, at Knud Sørensen har ret, og så er det ulovligt hvad der er sket, siger Hans Ole Kristensen.

Han forstår ikke kommunens beslutning i sagen om Knud Sørensens stykke jord:

- Knud Sørensen har tidligere sagt klart nej til at afgive jord til kommunen i sin fredskov. Og så kommer kommunen bare pludselig en dag og siger: om fire uger skal der være åstedsforretning, fordi der skal være en ny vej gennem din skov. Det er en ganske usædvanlig sag, siger Hans Ole Kristensen fra Agri Nord.

Her kan du se indslaget om skov-striden.

Grund delt i to

Vejspærringen på nabogrunden gav problemer på flere måder: Vandrerne manglede et sted at gå, og Knud Sørensen mistede muligheden for at benytte den vej, han og andre har brugt så langt tilbage i tiden, han kan huske.

- Jeg har jo papirer på vejretten til den jord, der ligger bagved. Så jeg går bestemt ud fra, at kommunen vil hjælpe med at få det bragt i orden, men der er ikke sket noget, siger Knud Sørensen.

Hos Agri Nord kan jurist Hans Ole Kristensen heller ikke forså, hvorfor kommunen ikke har fokuseret på den afspærrede vej og krævet, at den bliver genåbnet:

- De kan kræve den spærrede vej genåbnet. Det har kommunen lov og magt til, men de har ladet være med at løse opgaven. I stedet for har de sagt, at de går ud og eksproprierer hos Knud. Vi ved, at de gerne vil have den ekspropriation og længe har forsøgt på det. Så det er det, det handler om, siger han.

Det er Nordsøstien, der nu skal gå igennem Knud Sørensens grund.

Sagen har verseret i flere år, og Knud Sørensen har ind imellem fået at vide af kommunen, at ”de ulovlige forhold vil blive lovliggjort”. Det er bare ikke sket.

- Det er et naturskønt område, hvor jeg selv er meget glad for at være. Nu er min grund blevet delt i to, så jeg for eksempel ikke kan trække mine heste fra den ene del af grunden til den anden. Kommunen har ikke engang taget højde for at lave en overkørsel i forbindelse med ekspropriationen, så jeg kan komme lovligt fra den ene del af min jord til den anden, siger Knud Sørensen.

Vil ikke sende vandrere på landevejen

Kommunens argument for at tage jorden er, at man vil undgå at sende vandrerne ud på landevejen, efter at gennemgangsvejen blev spærret. Men Knud Sørensen forstår ikke, at det skulle være uforsvarligt.

- Flere andre steder på ruten skal der vandres op til en kilometer på landevej med asfalt – vel at mærke med betydeligt smallere rabatter. Det er der åbenbart ingen problemer med, men her har man hurtigt fastslået, at vandrerne ikke kan gå på et lille stykke asfalt, og så har man skyndt sig at ekspropriere et langt stykke jord i min fredskov, som går parallelt med landevejen. Det er så tydeligt, at den spærrede vej er en kærkommen anledning til at tage min jord, siger Knud Sørensen.

Brønderslev Kommune har uden videre lavet en ekspropriation og anlagt vandresti inde på min grund. Det synes jeg ligner magtmisbrug,

Knud Sørensen, lodsejer

Jens Ole Jensen, manden, der har spærret det omstridte stykke vej på Strandvejen i Asaa, dukker pludselig op under interviewet med Knud Sørensen. Postkasser og gitterlåge ved vejen, der blev spærret af, signalerer privat grund, men det afviser han.

- Jeg har jo ikke afspærret her. Gående trafik må godt gå igennem, siger han.

Rester fra store bunker af hestemøg og et højt krat præger den gamle vej, hvis afgrænsning man ikke længere kan se. Jens Ole Jensen erkender, at adgangen kan virke lukket.

- Det er fordi, jeg ikke er meget for, at der bliver for meget renderi her i min have, siger Jens Ole Jensen.

Knud Sørensen kan godt forstå, at naboen gerne vil have fred og ro.

- Det kan jeg sagtens forstå. Men jeg kan ikke forstå, at jeg så skal have mine marker splittet ad, fordi kommunen pludselig skal have eksproprieret min jord, siger Knud Sørensen.

Sagen har stået på i en årrække med flere påbud til grundejeren, der smider vognlæs med hestemøg og andet ud for at spærre vandrestien. Knud Sørensen og hans advokat vil have, at kommunen i det mindste venter med at ekspropriere, til Vejdirektoratet har truffet en afgørelse. De kræver, at Brønderslev Kommune fjerner stien og betaler erstatning, hvis det viser sig, at ekspropriationen er ulovlig.

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Brønderslev Kommune, Karsten Frederiksen, svarede mandag aften på kritikken. Se interviewet her:

 

Den travleste tid: Det vælter ind med kunder hos Jesper

Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Denne weekend er en af de største for juletræssælgeren. Næste weekend er lidt af en joker.

Weekenden bliver for mange brugt på at slappe af og ordne de praktiske ting i hjemmet, inden en ny uge begynder. Men sådan er det ikke hos Jesper Tøttrup på Mellemgård.

Han har rygende travlt denne weekend. For han sælger juletræer, og det er netop denne weekend, at forventer at handle allermest.

- Lørdag solgte jeg 120 træer, og normalt er det sådan, at lørdag er en indikation på, hvordan søndagen bliver. Søndag er altid større og de seneste år har jeg solgt det dobbelte om søndagen, siger Jesper Tøttrup, mens han går rundt i plantagen.

Da TV2 Nord fanger ham på telefon søndag formiddag, er der allerede fyldt med folk, der er ude for at finde det perfekte juletræ.

Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord

Usikker på udfaldet af næste weekend

Juletræssælgeren havde egentlig frygtet at søndagens dårlige vejr, ville skræmme kunderne væk, men det er der altså intet, der tyder på. Der er også nok at lave for børnefamilierne - for foruden at fælde juletræer, er der en lille butik med julepynt og dekorationer, et krearum til børn og selvfølgelig mulighed for at spise æbleskiver og drikke varm kakao.

- Vi tager en god pris for vores træer, men vi går også op i, at vi giver folk en god oplevelse, siger han.

Prisen for et af hans juletræer er 170 kroner per meter, det bliver altså typisk 330-340 kroner for et træ. Og han sælger både Normannsgran, rødgran og Nobelis.

Det er netop nu - i de to sidste weekender inden jul, at han plejer at sælge mest.

Alligevel er han en smule usikker på næste weekend.

- Det er så tæt op ad jul, så jeg ved ikke helt, hvad jeg skal forvente. Men jeg har hørt de andre juletræsproducenter ad og flere af dem forventer en stor weekend alligevel, forklarer han.

Over hele sæsonen sælger han mellem 1200-1500 træer. Indtil videre sælger han hvert år flere træer end det forrige.


Patienter skal vente i månedsvis på hjælp: - De har simpelthen så ondt

Foto: Jakob Fenger / TV MIDTVEST

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Patienter i Thy og på Mors med kroniske lidelser risikerer at skulle vente i månedsvis på at blive røntgenfotograferet eller scannet.

Ventetider på op mod fem måneder for en røntgenundersøgelse eller scanning er helt uacceptabelt.

Så kontant er udmeldingen fra Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, efter hun er blevet gjort bekendt med meget lange ventetider for foreningens 800 medlemmer i Thy og på Mors.

En stor del af dem er frustrerede over, at de må vente mange måneder, hvis de skal røntgenfotograferes eller scannes. Det fortæller kredsformand Lone Pedersen fra Koldby.

- I så lang en periode kan der ske en stor forværring af deres sygdom, hvis ikke de kommer hurtigt afsted, siger Lone Pedersen.

Ud af regionen

I stedet for undersøgelser på Aalborg Universitetshospital i Thisted bliver de gigtsyge henvist til blandt andet Skive og Holstebro. Dermed skal de køre ud af regionen.

- Jeg har kendskab til medlemmer, der bor i Hanstholm, og som siger nej til at køre til Skive eller Holstebro. De har simpelthen ikke kræfter til at sidde i en bus eller en bil, og må vente fem måneder på røntgen i Thisted, fortsætter Lone Pedersen.

Gigtpatienterne i Thy og Mors har mødt udfordringen over en længere periode, og det belaster i høj grad deres psyke, siger kredsformanden.

- Det betyder, at deres sociale liv går i stå. De kan ikke komme ud blandt andre mennesker, fordi de simpelthen har så ondt, samtidig med at de bliver kede af, at de ikke kan blive behandlet, siger hun.

Generelt er der på landsplan lange ventetider på røntgen og scanning. Men Region Nordjylland skiller sig ud, mener Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind.

- Ventetider på en røntgenundersøgelse på op til et halvt år er jo bare starten af et behandlingsforløb. Det vil sige, at Region Nordjylland er langt, langt fra at overholde behandlingsgarantien. Og det er helt uacceptabelt set fra patientens perspektiv, siger direktøren.

Formanden for det ansvarlige politiske udvalg i den Region Nordjylland, Lina Hundebøll Jespersen fra Venstre, er også langt fra tilfreds med situationen.

- Selvom vi ved, at området er hårdt belastet, så ved vi godt, at borgerne i Thy og på Mors har langt til behandling, så det er vigtigt, at vi forfølger det her, siger udvalgsformanden.

Hvad kan I gøre politisk for at komme de frustrerede gigtpatienter i møde?

- Vi kan blive ved med at sætte fokus på det og forfølge, at ventetiderne bliver sat ned, siger Lena Hundebøll Jespersen.

Ikke begejstret 

Et andet regionsrådsmedlem, Anny Winther fra Venstre, er heller ikke begejstret for de dystre tal.

- Jeg synes, der er noget vi skal have hanket op i. Derfor vil jeg stille spørgsmål til regionsrådet, så vi kan få opklaret, hvad der er årsagen til de lange ventelister, siger hun til TV MIDTVEST.

Og kredsformanden for Gigtforeningen Thy-Mors synes kun det kan gå for langsomt med at få de månedlange ventelister bragt ned.

- Det kan føre til en menneskelig tragedie, at man ikke bliver behandlet indenfor den tid, det skal være, siger Lone Pedersen.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

AaB’s Kasper Jørgensen har aldrig lagt skjul på, at han hader at spille kamp på kunstgræsbaner.

Især på Silkeborgs kunstgræsbane, som går for at være den 'hurtigste' i Danmark.

Og efter AaB’s 1-1 kamp på selvsamme bane tilbage i oktober måned sagde samme Kasper Jørgensen lige efter kampen, at 'det er noget lort at spille på'.

Men Kasper Jørgensen må dog finde sig i lige nu at træne på AaBs nyanlagte kunstgræsbane på anlægget i Øster Uttrup, da græsbanerne er lukket ned for i år - men det er han helt indforstået med.

Og for en uge siden var Kasper Jørgensen og AaB tilbage på Danmarks hurtigste bane i Silkeborg, hvor de spillede 2-2 i den første af to kvartfinaler i dette års pokalturnering.

Mandag klokken 19.00 spilles returkampen på Aalborg Portland Parks grønsvær, og det glæder Kasper Jørgensen sig til. Først og fremmest, fordi kampen er på græs, og det, mener Kasper Jørgensen, er en klar fordel for AaB, fordi Silkeborg ikke kan få gang i deres hurtige kombinationsspil, som de er kendt for på kunstgræsbanen i Silkeborg. 

Brændte selv

På spørgsmålet om man helt burde forbyde at spille 3F superligakampe på kunstgræs, trækker Kasper Jørgensen på smilebåndet.

- Det skal jeg ikke kloge mig på, men jeg er klart mere til græs end kunst. 

Mandag gælder det en plads i semifinalen, hvor der skal findes en vinder.

Ultimativt kan kampen ende i en straffesparkskonkurrence, og derfor sluttede gårsdagens træning med intern straffesparks konkurrence, som træner Menno Van Dam bad os om ikke at filme.

Man skulle jo nødig afsløre, hvilke fem spillere der i givet fald skal sparke for hjemmeholdet.

Om det var kunstgræsbanens skyld, at netop Kasper Jørgensen misbrugte sit spark, da han til stor morskab for de øvrige spillere gled og sparkede bolden langt over målet, skal vi lade være usagt. 

Vinderen af mandagens kvartfinale går videre til en semifinale, som først spilles i 2025. Selve finalen spilles Kristi Himmelfartsdag 2025, og ikke i Parken på Nationalstadionet som man plejer. Den er i stedet henlagt til Brøndby Stadion.

Mandagens kamp kan ses direkte på Viaplay.


Frivillige står for julehjælpen: - Det er en ære

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Projekt Kirke i Nordjylland har i år haft rekord-mange ansøgere, og de uddeler i omegnen af 1600 julehjælpsposer.

Julen handler for mange nordjyder om den brune sovs, de sprøde flæskesvær og brune kartofler.

Men for mange andre er det slet ikke en mulighed. For fjerde år i træk stiger antallet af julehjælpsansøgninger til støtteorganisationer som Mødrehjælpen, Blå Kors og Projekt Kirke.

- Vi kan se en helt tydelig stigning. Vi kan se det på, hvor tidligt folk ansøger og det klare antal af folk, der søger. Der er flere, vi må afvise, lyder det fra Projekt Kirkes lokale koordinator i Hjørring, Vibeke Frandsen Lundorf.

David Lundager har taget sine to børn med til at hjælpe med julehjælpen.

En af de frivillige på stedet, David Lundager, sætter en ære i at møde op og hjælpe med at afvikle Projekt Kirkes dag for julehjælp.

- Det betyder meget for mig at få lov at være en del af det her. Man får lov at se alle de mange mennesker, som det her har så stor en betydning for. Det er en ære, siger David Lundager.

Se det hele indslaget om julehjælpen her:

En kurv med alt godt til julebordet- og juletræet.

I Projekt Kirkes julepose er der alt godt til juleaften, så familierne ikke skal stå med tomme tallerkener, og så er der også gaver til børnene.

- Det er mennesker, som kan have svært ved at få en jul til at køre rundt, som vi andre kan være vant til det. De får virkelig gavn af det her, siger Carsten Jensen, præst i Projekt Kirke i Hjørring.

Det gode eksempel

For David Lundager handler det ikke bare om, at han gerne vil hjælpe. Til uddelingen har han nemlig taget sine børn med, så de også lærer af det.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at starte med mine egne børn, så de lærer, at det med at kunne hjælpe andre, der måske ikke har samme ressourcer og muligheder, det er rigtig vigtigt, lyder det fra faren til Levi og Mathi.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

VIDEO: Stemningen var i top efter kampen hos spillere og fans.

Foto: Mogens Jørgensen

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

VIDEO: Simon Hald bifalder stemningen fra lægterne.

Foto: Mogens Jørgensen

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Læs sportsjournalist Mogens Jørgensens lyn-analyse herunder:

Mogens Jørgensen

Man forstår godt, hvorfor der hver gang kommer over 5000 tilskurere til håndbold i Sparekassen Danmark Arena, når Aalborg Håndbold spiller hjemmekamp.

De får squ noget for pengene. Ja undskyld udtrykket, men hold da op for en håndbold-oplevelse man altid får - i dag 62 mål. Nogle af dem er mere sjove og spektakulære. Især når assistenttræner Henrik Mølgaard scorer fra egen banehalvdel, så løfter taget sig i begejstring fra publikum.

I dag scorede både Møllgaard og Thomas Arnoldsen fra egen banehalvdel, da Aalborg efter en spændende og dramatisk afslutning vandt 32-30 over Fredericia og hægtede dem af i topstriden i håndboldligaen.

Simon Hald bragte Aalborg foran 31-30 med et minut igen til kæmpe jubelbrøl fra de 5200, der for længst havde rejst sig i begejstring over den vandvittig afslutning. Fabian Nordsten hev et par afgørende redninger ud af ærmet, og Fredericia voldte Aalborg store problemer hele kampen igennem - især med deres 7-mod-6-spil.

Men nu er det ti kampe og ti sejre under den nye træner Simon Dahl og assistenttræner Møllgaard. Klø bare på, for vi sidder ude på spidsen af stolen hver gang og får håndbold i topklasse og stemning, man ikke oplever ret mange andre steder end i Sparekassen Danmark Arena. Aalborg håndbold har Danmarks bedste publikum. På gensyn allerede onsdag.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD