01:31

Ny teknologi gør Brønderslev førende i grøn energi

Et af verdens førende bæredygtige energianlæg ligger i Brønderslev, og med en banebrydende teknologi, er anlægget med helt fremme på det grønne område.

I Brønderslev har de fået et nyt grønt energianlæg, som er verdens allerførste af sin slags.

Projektet går ud på, at man tager varme fra solen og blander med afbrændingen af træflis, og så omsætter man energien til både el og fjernvarme.

Denne løsning gør både, at der udledes mindre CO2 og så gør den, at varme og el bliver billigere for forbrugerne.

- Der er så unikt og så nyt. Det ligger jo ikke til os nordjyder at prale, men vi gør det nu alligevel lidt. Vi er meget stolte, siger Torkild Neergaard, der er direktør for Brønderslev Forsyning.

Og det er heller ikke småting. Energianlægget fylder mere end 15 hektar, og giver en besparelse på 25.000 tons Co2 hvert år.

Lige nu er det kun borgerne i Brønderslev by, som har glæde af energianlæggets grønne løsning, men det tyder på, at flere steder i verden snart vil gøre Brønderslev kunsten efter.

- Vi oplever meget stor interesse fra udlandet. Mange steder er vi den fortrukne samarbejdspartner, fordi vi har den specialviden, som skal til, siger Per Aasted, der er projektingeniør hos Aalborg CSP, der står bag solcelleanlægget i Brønderslev, og fortsætter:

- Der ser i hvert fald ud til, at vi har arbejde meget langt ud i fremtiden.

Kort efter opførelsen i Brønderslev har Aalborg CSP modtaget ordre på samme type anlæg i både Australien, Mellemøsten og Syd Afrika.