LIGE NU:

Rig barnegrav fra jernalderen gravet ud ved Brønderslev

En lille pige, der døde i jernalderen, fik lerkar og perler med i graven, som nu er under udgravning.

En stribe perler, der stadig ligger, som var de trukket på spor. Det er, hvad konservatorer på Vendyssel Historiske Museum i disse dage sidder og graver i, efter de for nylig fandt en barnegrav fra jernalderen i Ådalen ved Brønderslev.

Graven er dateret til cirka 250 år efter kristi fødsel, og at dømme efter trækistens størrelse, tilhørte den en lille pige.

- Vi er sikre på, at det er en barnegrav, for den er så lille og så smal, at man ikke ville kunne tvinge et voksent menneske ned i den. Den tilhører en rig pige, som kommer fra en familie af høj status, hun var enten høvdingens eller storbondens datter, siger Sidsel Wåhlin, museumsinspektør på Vendsyssel Historiske Museum, som står for udgravningen.

Velbevarede grave fra den tid er et særsyn i Vendsyssel, hvor mangelen på kalk i undergrunden fører til, at knoglerester vaskes væk med årene.

- Vi har heller ikke fundet knoglerester her, men derimod det, vi kalder ligfedt, som er en klistret, sort masse, der mest af alt ligner mørk muld midt i den sandede jord, siger Sidsel Wåhlin.

Pigen blev begravet i en trækiste og fik udover en perlekæde, der er overraskende godt bevaret, også et lerkar, et bæger og en kop med sig i graven. Ting, der tyder på, at hun var født til sin status. Perlekæden blev gravet op i en stor blok jord og røntgenfotograferet - og det viste sig, at pigen også var blevet begravet med en stor fibel, en slags sikkerhedsnål i sølv.

Noget, Vendsyssel Historiske Museum betegner som "meget, meget usædvanligt", selv for en af de rigeste barnegrave fra den ældre jernalder, der er fundet i Danmark.

- Og så er der den detalje, at pigen sandsynligvis ikke blev begravet alene. Noget tyder på, at der ligger et spædbarn ved siden af pigen, som også har fået et lerkar med sig i graven. Vi ved ikke, om de er søskende, men de er i hvert fald i familie, siger Sidsel Wåhlin.