Sportsfiskere anklager Brønderslev Kommune for dyrplageri ved Klokkerholm Møllesø
Foto: Johnni Isaksen
Brønderslev Kommune har i forbindelse med bio-manipulation sænket vandstanden så meget, at det ifølge de lokale går ud over dyrelivet.
I efteråret 2017 startede Brønderslev Kommune første etape af biomanipulationen i Klokkeholm Møllesø. Biomanipulation er en del af statens vandplaner. Ved at fjerne skidtfisk som græskarper, brasen og skaller forsøger, de at genoprette en biologisk balance i søen.
Næste vodtræk for at fjerne skidtfiskene foretages i april. Derfor er kommunen nu gået i gang med at sænke vandstanden i søen. Det er dog gået for voldsomt til værks, mener de lokale sportsfiskere.
- Jeg er rystet over det her. Fuldstændig. Når vandstanden bliver så lav, så dør pader, tusser, ål simpelthen, fortæller Oskar Hoffmann, der er medlem af den lokale sportsfiskerklub, men også fiskerikontrollens lokale opsynsmand ved søen.
Det er ikke kun de små arter som pader og ål, den lave vandstand har effekt på.
- Der lå en af de store karper herovre. Vandstanden er simpelthen sænket så meget, at fisken ikke har kunnet svømme heri. Så jeg taksere det som groft dyreplageri, fortæller Oskar Hoffmann.
Det er Brønderslev Kommune, der udfører biomanipulationen for staten. De indrømmer, at vandstanden muligvis har været sænket for meget.
- Vi har haft en ide om at flytte vandet hurtigt ud, så vi har egentlig fjernet flere brædder i stemmet, end vi skulle, og nogle af dem har vi så sat i igen. Og jeg vil ikke afvise, at vi skulle have været ude en dag før, for at sætte de brædder i igen, fordi vandet kom længere ned end det egentlig behøvede, fortæller Asger Nielsen, der er chef for Plan og Miljø i Brønderslev Kommune.
Han forsikrer dog Oskar Hoffmann og de andre sportsfiskere om, at det hele foregår efter bogen.
- Fagligt set, så er jeg helt sikkert på, at vi gør det her på en måde så det ikke skader mere end det gavner. Men jeg er helt med på at det ser hårdt ud, fortæller Asger Nielsen.
Det er Oskar Hoffmann dog ikke helt sikker på, og han frygter, hvilke fremtidige konsekvenser kommunens arbejde i søen kan få.
- Jamen, så ender det jo med at det hele dør heroppe. Og så gider folk jo ikke komme, fortæller Oskar Hoffmann.