05:36

Lærere, pædagoger og elever har haft ondt i hovedet og har kastet op efter en kraftig lugt af svovl og terpentin på Klokkerholm Skole. Skolen er lukket, mens kommunens miljømedarbejdere indtil videre forgæves har forsøgt at finde ud af hvor lugten kommer fra og om den er farlig

Der bliver luftet grundigt ud på Klokkerholm Skole for at komme af med kraftige lugte. Foto: Lisbet Christensen

1 af 2

Stank i Klokkerholm: Ingen ved, om lugt er skadelig - eller hvor den kommer fra

Helle Faber, skoleleder på Klokkerholm Skole, har lukket skolen og åbner den først igen, når hun er helt sikker på, det er sikkert at færdes der.

Klokkerholm Skole i Brønderslev Kommune er for sjette dag i træk lukket, og eleverne modtager nu undervisning andre steder i byen. Folkeskolen har været plaget af mærkelige lugte fra kloakken, som miljøsagsbehandlingen i kommunen endnu ikke har fundet kilden til. 

- Prøverne viser ingenting. Så det lugter stadig, og vi aner ikke, hvor lugten kommer fra - eller om den er skadelig, siger miljømedarbejder ved Brønderslev Kommune, Jes Rose Nielsen. 

Prøverne fra kloakkerne blev taget torsdag, og mandag lå svarene fra Analytech i Nørresundby klar: Man ved simpelthen ikke, hvad der er årsag til stanken. 

Embedslægen er sat ind i sagen, men kan endnu ikke sige, om lugtgenerne er sundhedsskadelige eller ej. 

Derfor nægter skolelederen på Klokkerholm Skole, Helle Faber, at åbne skolen igen, før hun er helt sikker på, at området ikke er farligt at være i. 

- Jeg har det sådan, at hverken mit personale eller børnene skal være i noget, hvor vi ikke kan få en vurdering af, hvorvidt det er sundhedsskadeligt. Så skal man lukke en skole, siger hun. 

Læs også 290 elever sendt hjem: Stank fra kloak lukker skole

De mærkelige lugtgener har ført til, at flere ansatte og børn har fået det dårligt. 35 ansatte og fire-fem børn har meldt om hovedpine og kvalme, efter de har befundet sig på skolen. Samtidig har embedslægen endnu ikke kunnet sige, om lugtgenerne er sundhedsskadelige eller ej.

- I dag sidder jeg og laver indberetninger omkring arbejdsskader i forhold til vores personale. Jeg har hørt alle medarbejdere, om de har haft symptomer de sidste par dage, og det er der rigtig mange, der har, siger Helle Faber. 

Læs også Klokkerholm Skole fortsat lukket: Vil have garanti for, at det ikke er farligt

Skolens 290 elever er i stedet sendt rundt til andre steder i byen for at modtage deres undervisning.

0.-3. klasserne undervises i skolens SFO. Det er i en anden bygning, som ikke deler kloaksystem med selve skolen, og derfor er der sikkert at være.

4. og 5. klasserne har undervisning i fodboldklubben i Klokkerholms klubhus, og 6. klasserne er i et beboerhus i Klokkerholm.

7.-9. klasserne skal ud på en lidt længere tur for at komme i skole i disse dage. De har nemlig undervisning i Hjalleruphallen, hvor de hver morgen køres til i bus fra Klokkerholm.