Stinkende og hærget: Her er en udlejers værste mareridt
En udlejer har i tre år forgæves forsøgt at få adgang til sit hus i Kirkholt for at redde sin ejendom, men har ikke fået lov. Lejeren har nemlig siddet fængslet, så huslejen er blevet betalt til tiden af Brønderslev Kommune. Derfor har ejeren ikke kunnet sige lejemålet op.
Et hus i Kirkholt er blevet ubeboeligt efter at have været udlejet til en nu dømt kriminel. Udlejeren kan sandsynligvis ikke få erstatning.
Karsten Nielsen anede ikke uråd, da han for cirka fem år siden udlejede sit hus på Mylundsvej i Kirkholt ud til en fremmed mand. Men i dag fortryder han bittert, at han satte sit navn på en lejekontrakt, for huset er nu reelt ødelagt, uden at Karsten Nielsen har kunnet gribe ind.
- I starten kom jeg herud næsten hver dag for at hjælpe manden med forskellige småting, men det stoppede, da han en dag pludselig truede mig. Det er fire år siden – og lige så længe siden jeg har været inde i mit hus, siger Karsten Nielsen.
Manden der havde lejet Karsten Nielsens hus blev godt et år senere varetægtsfængslet, sigtet for grov mishandling og voldtægt af fire kvinder gennem fire år. Han blev i september idømt forvaring på ubestemt tid i landsretten efter tre års varetægtsfængsling og to års retssager.
Men netop varetægtsfængslingen blev også udlejerens mareridt. Selv om lejeren skyldte for både vand og strøm – og begge dele senere blev lukket af forsyningsselskaberne - kom huslejen stadig til tiden hver eneste måned. Det sørgede Brønderslev Kommune for.
- Vi overtager huslejen i de sager, hvor en af vores borgere bliver varetægtsfængslet, og vi fortsætter med at betale indtil der er faldet dom, fortæller Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard (Venstre).
I tilfældet i Kirkholt betød det, at huslejen hver måned blev betalt til tiden, men da strøm og vand var lukket, kunne der heller ikke komme varme på, så forfaldet fik hurtigt frit løb. Huset er blevet rippet for værdier – formentlig af personer fra den fængsledes bekendtskabskreds. Møbler og inventar er ødelagt, og køleskabe og frysere står, som da de blev forladt - fyldt med madvarer, der nu er stærkt forrådnede. Lugten i huset slår en i møde, når man åbner døren, og synet tager hårdt på husets ejer.
- Jeg havde jo sat huset pænt i stand for 120.000 kroner, inden jeg lejede det ud, og nu er det hele ødelagt. Jeg ved ikke om jeg overhovedet kan redde huset, for jeg frygter, at både gulve og lofter skal skiftes på grund af fugt, svamp og lugtskader, siger Karsten Nielsen.
Den fortvivlede husejer har forsøgt at redde sin ejendom, men forgæves. Hensynet til lejerens ejendomsret – altså den lejede bolig - har vejet tungere. Advokat og ekspert i bolig og lejeret, Stephan Muurholm, fra Advokatfirmaet Børge Nielsen i Aalborg siger:
- Der skal meget til, før man kan opsige et lejemål, når huslejen kommer til tiden. Det er også meget vanskeligt at få adgang til et udlejet hus med henvisning til, at et lejemål bliver misligholdt. Der skal man faktisk udefra kunne dokumentere, at huset har taget skade eller for eksempel konstatere, at et vandrør er sprængt, siger Stephan Muurholm.
Ifølge Kriminalforsorgens regler bliver en varetægtsfængslet person altid tilbudt en samtale med en socialrådgiver inden for den første uges fængsling for at få styr på eksempelvis pasning af bolig og varetagelse af husdyr. Ofte kan venner og familie overdrages det ansvar. Men hvis den dømte nægter andre adgang til sin bolig, kan ikke engang Kriminalforsorgen hjælpe. Den fængsledes bolig er på den måde ukrænkelig, indtil vedkommende er dømt og eventuelt kan siges op.
For husets ejer er hele historien blevet et årelangt mareridt.
- Jeg står godt nok som ejer af huset i Kirkholdt, men reelt har jeg jo ikke noget at sige over det hus. Det er faktisk lige til at tude over, siger Karsten Nielsen.