LIGE NU:

Stort varmeprojekt i Dronninglund i fare

Politikerne i Brønderslev Kommune tøver med at give tilladelse til, at arbejdet med et varmepumpeprojekt i Dronningslund fortsætter med storskalaforsøg.

Dronninglund Fjernvarme har i årevis haft et storstilet projekt i støbeskeen. Et projekt, hvor man ved etablering af en grundvandsbaseret varmepumpe vil dække 41 procent af byens varmebehov og gøre det billigere at være varmeforbruger i Dronninglund. Men nu møder projektet politisk modstand.

- Det er en trist udvikling, for det er jo Dronninglunds borgere, der på en generalforsamling har stemt for projektet, og det kan spare miljøet for meget udledning, siger bestyrelsesformand for Dronninglund Fjrenvarme, Carsten Møller Nielsen.

Senest har et flertal i kommunens teknik- og miljøudvalg indstillet at byrådet siger nej til at lade projektet fortsætte ved storskalaforsøg. Mens to medlemmer mener, at man godt kan tillade forsøg, og dermed følger forvaltningens indstilling, mener resten af udvalget, at der er for stor fare for grundvandet i området, og derfor tør de ikke lade projektet fortsætte.

I en høringsfase er der kommet en håndfuld indsigelser mod projektet, blandt andet med miljømæsige begrundelser, men forvaltningen i Brønderslev Kommune har altså indstillet til politikerne, at man bør lade projektet fortsætte med storskalaforsøg.

- Jeg mener, at nogle politikere har besluttet sig på forhånd til at de ikke synes, at det er en god idé med den varmepumpe, og det virker ikke til at de læser det faktuelle materiale, der ligger. Der er lavet en VVM-redegørelse, der klart siger, at der ikke er nogen risiko for grundvandet, siger Carsten Møller Nielsen.

Han fortæller desuden, at der har floreret rygter om, at der ligger en gammel losseplads på området, hvor man gerne vil etablere varmepumpen, men både Brønderslev Kommune og varmeværkets egne undersøgelser har vist, at det ikke er tilfældet.

- Det er træls, at der kommer sådanne rygter, som risikerer at sætte en stopper for projektet, siger Carsten Møller Nielsen.

Det er nu byrådet, der skal tage endeligt stilling til, om varmepumpeprojektet kan få lov at fortsætte.

Brønderslev Kommunes borgmester, Mikael Klitgaard fra Venstre, siger at det er korrekt, at der er stor uenighed om projektet, og at sagen vil blive behandlet på et møde i Økonomiudvalget onsdag.