LIGE NU:

Efter kovending: Nordjyske minkavlere skuffede over minister

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har alligevel ikke fremsat et forslag om at beholde 56.000 avlsdyr. Kovendingen skuffer og forvirrer de nordjyske avlere, der har mistet tilliden til ministeren.

Det var ikke Regeringens eget forslag at lade 56.000 avlsdyr overleve, mens alle andre mink skal slås ned. Det var derimod en ren misforståelse.

Sådan lød det i dag fra Miljø- og Fødevareminister Mogens Jensen, efter de udtalelser, der torsdagen igennem har skabt vrede blandt både politikere og minkavlere.

Men kovendingen skaber nu blot endnu mere forvirring blandt de nordjyske avlere.

- Jeg ved snart ikke, om jeg skal græde eller grine. Det virker lidt komisk det hele, siger Morten Vinther Kristensen, der sammen med sin far Olav Vinther Kristensen driver flere minkfarme ved Hobro.

quote Jeg ved snart ikke, om jeg skal græde eller grine. Det virker lidt komisk det hele.

Morten Vinther Kristensen, minkavler, Hobro

Her er de indtil videre gået fri for COVID-19, men følger tæt alle udmeldinger fra Regeringen. Også da ministeren, både tirsdag på TV Midt-Vest og igen onsdag på et samråd, foreslog at beholde 56.000 mink som avlsdyr.

Omkring dén udmelding sagde formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen:

- Der er ikke nogen mulighed for at fortsætte med 50.000. Hvis man kun har 50.000 vil det tage mindst 20 år at komme tilbage igen. Så det er kun at lave spot med avlerne.

Avlere: Elendig kommunikation

At Fødevareministeren nu melder ud, at han aldrig havde fremsat ideen som et reelt forslag, men blot undersøgt muligheden, er vreden til at tage og føle på.

- Hans kommunikation er sjældent set ringere. Så har vi nok udtrykt os diplomatisk, hvis man kan det, siger Olav Vinther Kristensen.

På Christiansborg holdt politikerne sig heller ikke tilbage med kritikken - og her var der også medfølelse med avlerne.

- Nu har de slået deres avlsdyr ihjel, og nu har de fået en bulletin fra ministeren, at man godt kan bevare 56.000 avlsdyr, og det er frustrerende. Det er forfærdeligt, at man har en Regering, der kommunikerer så svagt, at ingen ved, hvad der er op og ned, siger det nordjyske Folketingsmedlem Per Larsen (K).

De nordjyske avleres tillid til Fødevareminister Mogens Jensen (S) ligger da også nu på et meget lille sted.

- Det her cirkus skal til at stoppe. Vi skal være færdige, vi skal have ro på. Man kan ikke holde til mere – vi skal have det her overstået, siger Morten Vinther Kristensen.

Torsdag aften klokken 18.45 gik Folketingets partier i gang med at forhandle omkring den kompensation, som minkavlerne skal have – efter det blev besluttet at aflive samtlige danske mink.