Minkavlere får lov til selv at aflive smittede besætninger

Minkavlere med coronasmittede mink får nu mulighed for selv at aflive dyrene i stedet for at skulle vente på, at Fødevarestyrelsen gør det. Det erfarer TV2 Nord.

Minkavlere med coronasmittede minkbesætninger kan nu selv få lov at aflive deres besætning. Det har ellers indtil nu været planen, at Fødevarestyrelsens aflivningshold skulle stå for aflivningen af de besætninger, hvor der er konstateret coronasmitte, men det bliver nu ændret.

Det erfarer TV2 Nord.

Fødevarestyrelsens aflivningshold begyndte i torsdags at aflive mink på Gjøl, men efter fem dages arbejde er der blevet aflivet færre mink end forventet. Det har fået minkavlerne til at foreslå, at de selv kan stå for aflivningen, fordi tempoet så kan øges.

- Der er et setup (Fødevarestyrelsens aflivningshold, red.) på 200 mand, der afliver 5-6000 mink per dag, og det er cirka samme antal, som vi kan aflive med fire mand her på farmen, siger Kristian Frederiksen, der er minkavler på Gjøl.

- Fødevarestyrelsen halter simpelthen efter med deres 'dræbersnegl', og de vil ikke erkende, at opgaven er vokset dem over hovedet, siger Kristian Frederiksen.

- Det er billigere og bedre

Fødevarestyrelsen har nu ifølge TV2 Nords oplysninger sagt god for den løsning, så nu kan minkavlere med smittede dyr efter forudgående aftale med Fødevarestyrelsen få lov til selv at slå deres besætning ned.

- Det er billigere, bedre og mere sundhedsmæssigt forsvarligt, at minkavlerne selv kan aflive deres mink. Så jeg er glad for, at vi rokkede med båden, så de nu selv kan komme i gang med at aflive minkene, siger Bjarne Laustsen (S), der er medlem af Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Bjarne Laustsen mener ikke, at Fødevarestyrelsen har handlet kritisabelt i forbindelse med minkstrategien.

- Vi er på ukendt land, og derfor er man nødt til at reagere, når smitten spreder sig så hurtigt, som det har gjort. Men vi skal hele tiden kigge efter mere konstruktive forslag, så vi kan gøre det bedre, billigere og mere sundhedsmæssigt forsvarligt, end vi har gjort før, siger Bjarne Laustsen.

Indtil videre har det kun været minkavlere med ikke-coronasmittede besætninger, der har haft mulighed for selv at aflive deres dyr under observation af myndighederne.

Der er tirsdag konstateret coronasmitte på 80 minkfarme i Danmark, mens 56 er under mistanke for at være smittede. Hovedparten af de smittede og mistænkte farme ligger i Nordjylland.

Minkavlerne vil blive kompenseret for de udgifter, der er forbundet med aflivningsarbejdet.

Minkavlere med coronasmittede mink får nu mulighed for selv at aflive dyrene i stedet for at skulle vente på, at Fødevarestyrelsen gør det. Fødevarestyrelsens aflivningshold begyndte i torsdags at aflive mink på Gjøl, men efter fem dages arbejde er der blevet aflivet markant færre mink end forventet. Det har fået minkavlerne til at foreslå, at de selv kan stå for aflivningen, fordi tempoet så kan øges.

Coronavirus på minkfarme

Sidste mink aflivet

Minkavler risikerer at få fængselsstraf

martin korsbæk minkavnler

Minkforbud udløber - Martin står på spring for at komme i gang

PH 120622 IN Minkfarme bliver endelig vurderet Still

play Minkavlere må igen vente på erstatning: - Man bliver snart skør i hovedet

Sten

play Professor efter minkrapport: - Det bliver nærmest et blodbad

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland