SENESTE NYT:

Minkavlere forlanger svar på, om de kan komme i gang igen

En gruppe minkavlere føler sig overset. De er parat til at genoptage deres erhverv, efter at Staten sidste efterår beordrede alle mink i Danmark aflivet. Lovgivningen giver dem ret til at begynde igen i 2022, men de forlanger en politisk garanti fra regeringen, før de tør investere i nye avlsdyr.

Opdateret tirsdag aften med kommentar fra Bjarne Laustsen.

Erik Westergaards minkfarm på Gjøl står klar til at få nye avlsdyr ind i burene. Han er parat til at tage chancen og starte op som pelsavler igen, men han tøver alligevel.

- Vi skal have en sikkerhed for, at vi kan få lov til at importere dyrene og få  lov til fortsat at producere dem. Politikerne skal give en garanti, hvis jeg skal satse flere millioner på at komme i gang igen, siger Erik Westergaard.

De borgerlige partier i Folketinget ser gerne fortsat minkavl i Danmark. Venstrefløjen med SF og Enhedslisten vil lukke erhvervet ned. Derfor er det Socialdemokratiet, der reelt afgør, om pelsdyravl i Danmark har en fremtid.

Lise Bech, der er Dansk Folkepartis fødevareordfører, siger:

- Jeg vil jo rigtig gerne give en garanti, men jeg er også godt klar over, at det ikke er mig den hænger på - det er jo socialdemokraterne, og de skylder bare minkavlerne at melde rent ud. Det haster med at få en afklaring, for de skal have besked, før de kan bestille nye dyr, siger Lise Bech.

God forretning for staten

Det konservative medlem af Folketingets Fødevareudvalg, Per Larsen, mener, at det både er rimeligt og fornuftigt, at minkavlerne får opbakning, så de kan få gang i deres erhverv igen.

- Det vil være en god forretning for staten, at få alle de minkfarme, som har lyst, i gang igen. De kommer til at tjene penge og skal til gengæld ikke eksproprieres. Jeg synes, vi skylder dem en ordentlig behandling og nogle ordentlige vilkår, så de kan komme i gang igen, selv om det ser vanskeligt ud, siger Per Larsen.

Minkavl - et aflivet erhverv

Fødevareminister Rasmus Prehn har ikke ønsket at stille op og svare på, om Socialdemokratiet fortsat støtter minkavl i Danmark, men oplyser, at han i den nærmeste fremtid vil invitere Folketingets partier for at drøfte sagen. 

Bjarne Laustsen har forståelse, men...

Medlem af Folketingets Fødevareudvalg Bjarne Laustsen (S) har en vis forståelse for minkavlernes utålmodighed for at komme i gang igen, også selv om deres organisation siger, det ikke er hensigtsmæssigt, fortæller han.

- Men der er jo noget, der overskygger det, og det er smitterisikoen. Vi er lige på bagkant nu af coronaen, men Delta og andre varianter spøger stadig i kulissen, og det tror jeg får stor indflydelse på, hvordan Folketinget kommer til at forholde sig til det her, siger han.

Kan udgøre en sundhedsrisiko

Statens Serum Institut konkluderer i deres seneste risikovurdering, at minkavl i Danmark fortsat kan udgøre en sundhedsrisiko af ukendt størrelse for mennesker. Og med den vurdering er der ikke umiddelbart udsigt til at importere nye avlsdyr lige nu.

For minkavlerne haster det med et svar. Hvis de skal have købt de rigtige avlsdyr, skal det være snart.

- Hvis ikke vi har accept fra politikerne inden 1. oktober, så tror jeg, løbet er kørt. Vi kan ikke vente et helt år mere på at komme i gang, for så har folk givet op, siger Erik Westergaard.

Se TV2 Nords dokumentar om beslutningen, der tog livet af minkbranchen "Da Nordjylland smed pelsen" her:

Kurt Bech

play Fart og fælleskab: Langt liv med italienske motorcykler

Allan Olsen

play I 40 år har Allan Olsen fra ”Fresse” sunget om hverdagens dramaer

Lotte Andersen sygeplejerske 2

play Lotte siger snart stop som sygeplejerske: - Det er noget, der kører i baghovedet hele tiden

Turister valfarter til Thy

Rekord efter rekord - turisterne valfarter til Thy

Kurt Bech

play Fart og fælleskab: Langt liv med italienske motorcykler

Allan Olsen

play I 40 år har Allan Olsen fra ”Fresse” sunget om hverdagens dramaer

Til forsiden

Til forsiden