Seneste nyt:

Nu skal alle mink være aflivet – men der er undtagelser

Det gælder blandt andet mink, der bruges i forskningsøjemed, og nu håber en forskergruppe på Aarhus Universitet at kunne overtage de få levende mink i Danmark.

Langt de fleste mink i Danmark er blevet aflivet efter regeringen tilbage i november beordrede en masseaflivning af mink, for at undgå spredning af coronavirus og en særlig mutation, som blev døbt cluster-5.

Siden er en lov blevet vedtaget, der gør det ulovligt at holde mink i Danmark efter den 15. januar 2021 og frem til den 31. december 2021.

Men der er stadig få mink i Danmark.

- Alle mink er aflivet på nær en farm, som stadig har en tre-fire tusinde dyr til at gå, siger formanden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening, Ole Bakke.

Få mink tilbage

Den pågældende farm er Erik Vammens minkfarm ved Hobro. Og hans dyr har fået en særlig interesse fra et forskerhold på Aarhus Universitet. De har anmodet om godkendelse af et forskningsprojekt, for at blive klogere på blandt andet coronavirus i mink. Hvis projektet bliver godkendt, kan de få lov at overtage de mink, der er tilbage.

- Vi fandt ud af, at der var knapt 4000 mink tilbage i Danmark, og så skrev vi så et forskningsprojekt på at få lov til at købe dem og bruge dem til at lave forsøg de næste tre år. Primært med fokus på at blive klogere på coronavirus, fortæller Steen Henrik Møller, der er seniorforsker på Aarhus Universitet og har forsket i mink i 35 år til TV Midtvest.

Ejeren af de sidste danske mink, Erik Vammen, har ikke ønsket at kommentere sagen til TV2 Nord.

Minkavlere mangler svar

På de øvrige danske minkfarme står hallerne tomme hen. Og minkavlerne efterlyser stadig nyt om, hvad der skal ske i forhold til kompensation.

- Der er ikke sket det mindste. Minkavlerne er frustrerede, for de aner ikke, om de er købt eller solgt. Jeg synes, det er meget kritisabelt, at de bare har pisset minkavlerne af på den måde, de har gjort, siger formanden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening, Ole Bakke.

Han havde selv 15.000 mink på sin farm lidt udenfor Thisted og hans tid som minkavler er slut, understreger han.

- Nu skal jeg se, om jeg kan komme ud og få et arbejde et sted, og så må jeg jo tage den derfra.

260917 sygeplejeuddannelsen studerende mænd

Mulighed for at tjene flere penge ved siden af SU'en skal få flere til at arbejde mere

220122 Hjallerup brand 3

gallery Emhætte satte ild i hus

110122 Parkeringspladser til nyt sygehus i Aalborg

play Forsinkelser i byggeriet af det nye supersygehus koster dyrt

60_percent

play Coolshop er færdig med lagerflytning ved midnatstid

260917 sygeplejeuddannelsen studerende mænd

Mulighed for at tjene flere penge ved siden af SU'en skal få flere til at arbejde mere

220122 Hjallerup brand 3

gallery Emhætte satte ild i hus

Til forsiden

Til forsiden