Raske mink bliver aflivet før smittede

Det er ikke lige let at få tilladelse til at aflive sine mink. Som det ser ud nu, er det lettere at få tilladelse, hvis man ikke har smitte på farmen.

Hasse Hjardemaal Andersen er minkavler. Han holder til udenfor Halvrimmen mellem Brovst og Aabybro. Hans nabo er Jesper Sørensen, som også er minkavler. De har cirka lige mange mink, omkring 20.000. Men selvom tilværelsen lyder forholdsvis ens for de to minkavlere er der en enkelt meget stor forskel mellem dem. Hasse Hjardemaal Andersens farm er smittet, og det er Jesper Sørensens ikke.

Alligevel ser det ud til, at minkene på den raske farm kan se frem til at blive aflive hurtigere end minkene på den smittede farm.  

- Det er grebet helt forkert an, siger Jesper Sørensen og fortsætter:

- Som rask farm kan man hurtigt komme i gang med at slå mink ihjel, men som smittet farm kan man ikke få lov til at slå sine egne dyr ihjel.

Manglende svar fra Fødevarestyrelsen

Jesper Sørensen er bare en enkelt stemme i et kor af minkavlere, der kritiserer Fødevarestyrelsen for håndteringen af masseaflivningen af mink i det nordjyske.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Hasse Hjardemaal Andersen har selv forsøgt at kontakte Fødevarestyrelsen, da hans farm blev konstateret smittet. Men det er seks dage siden, og han har ikke hørt noget svar endnu.

- Det er under al kritik, at der skal gå så lang tid, før man får svar på nogle ting. Det optimale ville jo have været, at vi fik slået denne farm ned ligeså snart, den var blevet smittet, siger han.  

Lettere at få tilladelse til aflivning af raskfarm

Af de to farme er det kun Jesper Sørensen, der har fået tilladelse til at aflive sin minkbesætning. Altså den farm med raske mink. 

- Som rask farm kan man hurtigt komme i gang med at slå mink ihjel, men som smittet farm kan man ikke få lov til at slå sine egne dyr ihjel, siger Jesper Sørensen.

Minkavlerne må ikke aflive besætningen uden en individuel aftale med Fødevarestyrelsen. Men den kan være svær at få fat på. 

- Der er ikke nogle, der har ringet om, hvornår de kommer og afliver mine mink og nu er minkene faktisk begyndt at skal have mere foder igen, fordi de ikke rigtige er syge længere, siger Hasse Hjardemaal Andersen.

Ikke sjovt at være minkavler

Hos Jesper Sørensen er aflivningen gået igang, selvom hans mink ikke fejler noget.

- Det her koster flere milliarder for statskassen, at vi går og slår vores mink ihjel lige nu. Det er fuldstændig vanvittigt, det her, siger han.

Hasse Hjardemaal Andersen fik konstateret smitte for 6 dage siden. Og hvis han havde fået lov til at aflive sine mink samme dag, ville farmen nu være tom for mink. I stedet skal han vente på at få en tilladelse fra Fødevarestyrelsen, men han ved ikke, hvornår den kommer i hus. 

Jesper Sørensen derimod forventer at være færdig med aflivningen af sin besætning om to uger. 

- Men jeg håber, at det bliver ændret i løbet af ugen, at der er nogen, der vågner op derovre på Christiansborg. Men det er ikke sjovt at være minkavler lige nu, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland