- Statsministerens rolle bliver et vigtigt punkt, siger politisk analytiker forud for minkrapport
Foto: TV 2
Mette Frederiksens rolle bliver et vigtigt punkt i rapporten.
Når minkrapporten på torsdag klokken 11 bliver afleveret, er det med stor spænding - ikke mindst i Nordjylland, hvor der var rigtig mange minkfarme.
Foruden at få klarlagt, hvad der skete tilbage i november 2020, ventes der med stor spænding i Nordjylland på rapporten fra Minkkommissionen, som kommer torsdag 30. juni klokken 11.00.
- Det skyldes dels, at Nordjylland var et af de områder i landet, hvor der var allerflest minkfarme, siger Søren Wormslev, der er politisk analytiker hos TV2 Nord, og fortsætter:
- Dels at en af hovedpersonerne i sagen - nemlig statminister Mette Frederiksen - er valgt i Nordjylland.
Hør mere fra Søren Wormslevs analyse:
Statsministerens rolle i fokus
Da beslutningen om at aflive alle mink blev truffet og beordret af statsministeren, var der ikke lovhjemmel.
Derfor bliver Mette Frederiksens rolle i rapporten et vigtigt punkt og noget, som mange vil interessere sig for.
Alt tyder på, at der blive blive udtalt kritik
Søren Wormslev, politisk analytiker, TV2 Nord
Hun var nemlig formand for koordinationsudvalget og mødeleder på mødet, hvor beslutningen blev truffet, og det var altså også statsministeren, der meldte det ud på det efterfølgende pressemøde - at alle mink skulle aflives.
- Man kan fornemme på afhøringerne i kommissionen, at man også interesserer sig for, om det slet ikke betød noget, at det var statsministeren, der gennemførte mødet, siger Søren Wormslev.
- Den rolle, hun spillede, vil blive ganske central i rapporten.
Kritik af Statsministeriet
Ifølge Weekendavisen kommer der altså også særdeles hård kritik af både regeringen, ministerier og myndigheder fra Minkkommisionen, når rapporten ligger klar torsdag. Det skriver TV 2.
Miljø- og Fødevareministeriet står til den hårdeste kritik, hvor de får bedømmelsen ”særdeles kritisabelt, mens Statsministeriet har handlet ”meget kritisabelt”.
- Alt tyder på, at der blive blive udtalt kritik, men kritik kan gives på mange forskellige niveauer, siger Søren Wormslev.
- Er det kritik eller skarp kritik af en minister, så er det formentligt noget, der vil kunne føre til en næse i Folketinget.
Det er altså i sidste ende Folketinget, der skal beslutte, om der skal føres en rigsretsag eller ej.
Hør mere fra Søren Wormslevs analyse: