LIGE NU:

Aktion i Kragskovhede: Indsatte frygter smitterisiko

Indsatte i Kragskovhede Fængsel protesterer over, hvad de kalder urimelige forhold under coronakrisen. Direktoratet for Kriminalforsorgen svarer blandt andet, at en række af restriktionerne er iværksat for at beskytte de ansatte og indsatte fra smitte.

Indsatte i Kragskovhede Fængsel gav torsdag aften udtryk for deres frustrationer i forbindelse med coronakrisen.

50 af de cirka 140 indsatte nægtede simpelthen at gå ind på deres afdelinger klokken 21, som reglerne ellers foreskriver. I stedet blev de ude i det fri.

quote Der er tale om et fredeligt oprør, hvor vi vil gøre opmærksom på de urimelige forhold her under coronakrisen.

Jonas Mikkelsen, talsmand for de indsatte i Kragskovhede Fængsel

- Der er tale om et fredeligt oprør, hvor vi vil gøre opmærksom på de urimelige forhold her under coronakrisen, siger de indsattes talsmand, Jonas Mikkelsen.

Han mener, at Kriminalforsorgens coronastrategi er selvmodsigende, idet de indsatte er blevet afskåret fra deres orlov og normale besøgsstrategier, mens fængselspersonalet fortsat kan stemple ind og ud af området, og han frygter, at de indsatte kan blive smittet med corona.

- Når der kommer nye indsatte, bliver de screenet og kommer på modtagelselsafdelingen, hvor de skal være i 14 dage. Men herinde møder vi de nye indsatte hos blandt andet købmanden og på boldbanen, siger Jonas Mikkelsen, som mener, at der i denne tid slet ikke burde komme nye indsatte til Kragskovhede.

Skole og værksteder er lukket

Han og de øvrige indsatte stiller sig også kritiske over for den manglende resocialisering for tiden, som skyldes, at coronavirussen har lukket for en række aktiviteter i fængslet.

- Vi går ikke i skole, og værkstederne er lukket, så der er ikke noget at give sig til, siger Jonas Mikkelsen.

Han fortæller, at håndsprit ikke umiddelbart er tilgængeligt i fængslet, men at det skal man bede om at få udleveret, og på afdelingerne er der op til 20 indsatte, der skal deles om toiletforholdene.

Jonas Mikkelsen håber, at aftenens aktion kan være med til at sætte fokus på, hvad de indsatte kalder for urimelige forhold.

Svar fra kriminalforsorgen

TV2 Nord har i dag fredag været i kontakt med Direktoratet for Kriminalforsorgen, som er kommet med følgende skriftlige svar i forbindelse med torsdag aftens aktion i Kragskovhede Fængsel.

- For at begrænse risikoen for smittespredning har kriminalforsorgen baseret på sundhedsmyndighedernes anbefalinger iværksat en række restriktioner også i de åbne fængsler. Restriktionerne er iværksat for at beskytte de ansatte og indsatte fra smitte, og så vi kan undgå situationer, som man andre steder har oplevet med intern smittespredning. Men på trods af restriktioner skal fængselspersonalet af naturlige årsager fortsat kunne komme og gå for at løse deres opgaver, udtaler chef for Koncern Sikkerhed, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Lars Rau Brysting.

Han udtaler endvidere:

- Vi har forståelse for, at situationen kan opleves frustrerende for de indsatte og deres pårørende, og der gøres alt, som er sundheds- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt for at kompensere for de ændrede forhold, som også har haft betydning for de resocialiserende tilbud. Dette er der også i Kragskovhede Fængsel en dialog mellem fængslet og de indsatte om.

I svaret til TV2 Nord lyder det endvidere, at kriminalforsorgen siden 12. marts 2020 har suspenderet tilsigelse af nye dømte. Fængsler har derfor ikke siden denne dato modtaget nye indsatte med mindre disse er overført fra andre institutioner.