LIGE NU:

Besøg på nordjyske museer er eksploderet

Danskerne har slået til, nu hvor der er billige billetter til museer. Og væksten er stor - der er op mod 50 procent flere gæster end sidste år.

- Vi har lagt mærke til, at nogle af dem der kommer nu, er nogle, der ikke ellers ville komme. Nu kommer også børnefamilier, som tidligere ikke ville have prioriteret at bruge penge på museumsbesøg. Prisen betyder noget for dem. Det gør en forskel, om det er 150 kroner for to voksne eller 75 kroner, siger Lars Nørbach, der er musemsdirektør på Nordjyllands Historiske Museum.

Besøgstal

Nordjyllands Historiske Museum har 14 museer, og på ni af dem har man kunnet besøge for halv pris hen over sommeren. Alt i alt har museerne oplevet mellem 33 procent og 50 procents fremgang i antallet af gæster sammenlignet med 2019.

Vækst trods færre udenlandske gæster

Skagens Kunstmuseer består af tre museer, og på de tre museer har man alene i juli haft 44 procent flere gæster end samme måned sidste år.

- Dette er jo rigtig dejligt. Vi har en meget stor Anna Ancher udstilling, så vi havde regnet med det. Men om det er sommerpakken, Anna Ancher eller fordi folk holder ferie hjemme i Danmark i år, som er skyld i væksten, er svært at sige. Jeg tror, det er en blanding af det hele, siger Lisette Vind Ebbesen, der er museumsdirektør for de tre museer.

Fremgangen på de to forskellige nordjyske museer sker på trods af, at antallet af udenlanske gæster i år er meget lavt.

5.000 flere gæster alene på Fyrkat

Lars Nørbach er ikke i tvivl. Den reducerede billetpris har haft stor betydning. Før sommerpakken trådte i kraft, var han dog stærkt skeptisk.

- Jeg troede ikke folk tille hoppe på den, men det har virket, og det var rigtig godt set af regeringen. Vi tabte en masse indtjening i april og maj. Sommerpakken har givet ekstra kroner i kassen, og det har vi brug for, fordi vi ikke har været omfattet af de tidligere ordninger, forklarer han.

Ved Nordjyllands Historiske Museum er det Vikingscenter Fyrkat, der har haft den største fremgang. Indtil videre har der været 5.000 flere besøgende i år end sidste år, og det giver omtrent 150.000 kroner ekstra i kassen.

I Hirtshals mangler de frivillige

Også på Vendsyssel Historiske Museum har man mærket højere besøgstal - blandt andet på museets afdeling i Hjørring.

- Hjørring har set flere gæster. Det kan være billetpriserne og en kombination af, at vejret har været dårligt og at mange danskere holder ferie i Danmark, siger Anne Dorthe Holm, der er direktør for Vendsyssel Historiske Museum. 

Men de lave billetpriser kan ikke alene trække folk til museets afdelinger. På Vendsyssel Historiske Museums afdeling i Hirtshals er der tradition for, at en stor gruppe frivillige laver aktiviteter i alle hverdage på museet i løbet af sommerferien. Det har imidlertid ikke været muligt denne sommer på grund af Covid-19. 

Det kan mærkes på billetsalget på Hirtshals Museum, der tæller 920 gæster i år mod 2252 gæster i samme periode sidste år. 

- Det viser jo, at de frivillige yder en vigtig indsats, og den kan vi se, siger Anne Dorthe Holm.