LIGE NU:

Biblioteker er klar til at åbne igen: Ingen gebyrer for ikke at aflevere til tiden

De nordjyske biblioteker åbner mandag som en del af anden fase af genåbningen af Danmark. Alt er dog ikke som før coronakrisen.

Anden fase af genåbningen af Danmark er i fuld gang, efter at en større del af samfundet har været lukket ned i mere end to måneder. Mandag den 18. maj får restauranter og cafeer mulighed for at åbne igen, og det samme er tilfældet for bibliotekerne.

De nordjyske biblioteker er klar til at åbne mandag. Der bliver dog taget visse forholdsregler, så alt er ikke helt, som det var før coronakrisen.

Jammerbugt Bibliotekerne fortæller, at de åbner for aflevering og udlån i bibliotekernes betjente åbningstid. Det betyder, at borgere må aflevere bøger og andet materiale og gå rundt på biblioteket for at finde nye, men de må ikke opholde sig på biblioteket i længere tid.

Det selvbetjente bibliotek åbner ikke endnu, bogbussen ikke kommer til at køre og der vil være lukket for besøg fra dagplejere, børnehaver og skoleklasser. Derudover kan der under de nuværende retningslinjer kan afholdes arrangementer på bibliotekerne.

- Vi glæder os til igen at åbne bibliotekerne og få liv i husene. Vi sætter selvfølgelig alle ressourcer ind på at servicere vores brugere og være behjælpelige med at finde og bestille de ønskede materialer, samtidig med at vi følger de gældende retningslinjer. Det betyder, at det bliver ikke muligt at opholde sig på bibliotekerne, som man har været vant til. Det bliver ikke muligt at læse avis, lege, bruge studiepladser, benytte pc’er eller printe. Til gengæld kan vi tilbyde vores læselystne borgere igen at låne bøger selv, siger Helle Bak Andreasen (V), der er formand for Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget i Jammerbugt Kommune.

Ingen gebyrer for ikke at aflevere til tiden

Morsø Folkebibliotek glæder sig også over igen at kunne servicere de læselystne morsingboere. Her er biblioteket også blevet indrettet sådan, at coronasmittefaren mindskes mest muligt.

- De mange tiltag sker for sikre det sundhedsmæssige og give brugerne en god oplevelse. Blandt andet er der afstandsmærker på gulve, plexiglas er sat op, som man kender det fra dagligvarebutikker, og så har vi et øget fokus på god hygiejne for både borgere og personale, siger Søren Knøs Christensen, leder af Morsø Folkebibliotek.

Hvis man lånte noget på biblioteket, før Mette Frederiksen lukkede dele af samfundet ned 11. marts, så kommer man ikke til at bøde for, at det ikke har været muligt at aflevere det til tiden. Gebyrer for overskredne afleveringsfrister er droppet frem til 8. juni.

- Folk skal naturligvis ikke have gebyrer for sene afleveringer i den her coronaperiode, hvor meget har været lukket ned. Man kan nærmest kalde det, at der er frit lejde frem til 8. juni. Så har man brug for ny viden og inspiration, så er vi klar, fortæller Søren Knøs Christensen.

Vil undgå lange køer

Hos Aalborg Bibliotekerne er der indtil 6. juni frit lejde til at aflevere bøger, der skal afleveres. Derfor behøver man ikke stå klar mandag morgen for at aflevere bøger, der har overskredet afleveringsfristen. Den beslutning har bibliotekerne taget for at undgå lange køer.

- Vi glæder os til, at der igen kommer gæster på biblioteket, og at vi kan låne bøger ud - om end det er en noget uvant situation, siger Kirsten Boelt, der er bibliotekschef for Aalborg Bibliotekerne.

På bibliotekerne i Aalborg vil nogle området være spærret af, og det vil som udgangspunkt ikke være muligt at gå på opdagelse på de mange bogreoler. Derfor vil man primært kunne aflevere og hente reserverede bøger og andet biblioteksmateriale.