Foto: Arkivfoto.

Corona-ledighed: De her nordjyske brancher er hårdest ramt

En ny analyse fra BusinessAalborg, baseret på tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), viser hvilke brancher, der har fået flest nyledige i Nordjylland under corona-krisen.

Hvilken branche i Nordjylland er hårdest ramt i forhold til antallet af nyledige i perioden 9. marts - 26. april i år?

Det giver BusinessAalborg et bud på med en ny analyse, baseret på tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

De ti hårdest ramte brancher i Nordjylland m.h.t. ny-ledige 9. marts - 26. april i faktiske tal:

Industri: 1.575

Rejsebureauer, rengøring & anden service: 1.103

Handel: 1.081

Hoteller & restauranter: 1.042

Bygge & anlæg: 1.002

Transport: 762

Sundhed & socialvæsen: 610

Undervisning: 313

Offentlig administration, forsvar & politi: 249

Videnservice: 158

 

Kilde: BusinessAalborg

Industrien er den sektor, hvor flest personer har meldt sig ledige i perioden. 1.575 personer har her mistet deres job. Procentvis findes den største stigning i ledighed dog i transportbranchen, da der her er en stigning på 91 procent, hvilket svarer til, at 762 har mistet deres arbejde.

- Det er tydeligt, at transportbranchen rammes hårdt. Færgedriften står helt stille, og der er generelt mindre gods at transportere. Men vi ser også, at brancherne rammes forskelligt rent tidsmæssigt. Der kommer forskellige bølger, fortæller erhvervsdirektør i BusinessAalborg, Aalborg Kommune, Tonny Thorup, i en pressemeddelelse.

De ti hårdest ramte brancher i Nordjylland m.h.t. ny-ledige 9. marts - 26. april i forhold til branchens ledighedsstiging i procent:

Transport: 91%

Hoteller & restauranter: 66%

Industri: 63%

Bygge & anlæg: 55%

Handel: 46%

Videnservice: 38%

Finansiering & forsikring: 31%

Undervisning: 22%

Rejsebureauer, rengøring & anden service: 21%

Kultur og fritid: 19%

 

Kilde: BusinessAalborg

Få er lukningstruede

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at det på landsplan er ganske få virksomheder, der mener, at de er i risiko for at skulle lukke inden for de kommende tre måneder som konsekvens af COVID-19. Indenfor detailhandlen svarer tre procent, at risikoen, for at de må dreje nøglen om, er meget stor, mens ti procent har svaret, at der er nogen risiko. Kun to procent inden for industrien oplever en stor risiko, og i både i bygge og anlæg samt serviceerhvervet er det kun én procent.

Læs også EU vil redde sommerferien: - Voldsomt interessant med nordjyske briller

- Den landsdækkende analyse stemmer fint overens med det lokale indtryk i Nordjylland. Virksomheder i Aalborg holder skindet på næsen, selvom de er pressede. Vi ser forholdsvist få virksomheder, der lukker i øjeblikket. Det handler om, at man sætter sig for at klare skærene, og det gør langt de fleste, Det er enormt positivt, at man hænger i, siger Tonny Thorup. 

Om analysen fra BusinessAalborg:

Påvirkningen af beskæftigelsen i branchen kan dog ikke alene ses ud fra antallet af ledige. Eksempelvis er der i visse brancher kortere opsigelsesvarsler end i andre, i nogle fag er muligheden for lønkompensation mere brugt, mens der i nogle brancher er mange studerende ansatte, som ved fyring ikke optræder i ledighedsstatistikken.

 

Kilde: BusinessAalborg