EU vil redde sommerferien: - Voldsomt interessant med nordjyske briller

Nye retningslinjer fra EU skal sætte gang i turismen og redde den vigtige branche. Udspillet bliver taget godt imod af Fælles Vækst i Nordjylland, der markedsfører 11 nordjyske kommuner.

Grænserne er lukket langt de fleste steder i Europa, og flyene holder stille rundt omkring i lufthavnene.

Det har fået turistbranchen til at styrtbløde overalt i Europa.

En branche, der udgør cirka 10 procent af EU's samlede BNP, og som beskæftiger omkring 27 millioner europæere direkte eller indirekte, ifølge tal fra EU-kommissionen.

Derfor præsenterede kommissionen onsdag en række retningslinjer, der skal sikre, at landene kan åbne for turister igen og dermed redde lidt af sommersæsonen.

- Turisme er en vital del af den europæiske økonomi. Millioner af job afhænger af turisme, men vi bliver nødt til at genåbne på en sikker måde. Det betyder, at vi må tage små og gradvise skridt, fortalte den danske kommissær Margrethe Vestager, da hun fremlagde retningslinjerne.

EU-kommissionen lægger blandt andet op til, at landene åbner grænserne i to faser.

Lande med samme smittetal kan åbne for hinanden

I den første fase kan lande med den samme epidemiologiske situation åbne grænserne for hinanden. Et eksempel kunne være Grækenland og Danmark, da begge lande har samme lave smittetal. Eller endnu bedre nabolande, hvor rejsen ikke er så lang.

quote Udsigterne med nordjyske øjne har jo været krise, men måske kan vi kigge ind i et af de største turismeår nogensinde, hvis vi får grænserne åbnet tidsnok, og det er jo absurd.

Peter Krusborg, direktør for Fælles Vækst i Nordjylland.

Og først i anden fase vil hele Schengen-områdets grænser så åbne helt igen.

- Vores anbefaling er, at grænserne bliver åbnet. Sundhedsprotokollerne skal selvfølgelig være plads, men vores anbefaling er, at grænserestriktionerne bliver løftet for lande, der har et nogenlunde ensartet tryk, så det kan forsvares sundhedsfagligt. Det er en fundamental ting for europæere, at man har fri bevægelighed, siger Margrethe Vestager.

Kommissionen arbejder også på et interaktivt kort, der skal gøre det lettere at planlægge en corona-sikker tur som turist. Helt ned til hver enkelt restaurant og hotel skal det være muligt at se, hvor god corona-hygiejnen er det pågældende sted, og om det er muligt at overholde reglerne om social distance.

Nu er det op til medlemslandene, om de vil følge kommissionens retningslinjer.

Nordjysk optimisme

Projektet Fælles Vækst i Nordjylland markedsfører 11 nordjyske kommuner under brandet, Visit Nordjylland, og her håber de, at retningslinjerne fra EU kan betyde, at en del turister fra vores nabolande drager mod Danmark for at holde ferie.

quote Jeg hæfter mig ved, at der er sandsynlighed for, at der bliver åbnet for vores naboer, og det er voldsomt interessant.

Peter Krusborg, direktør for Fælles Vækst i Nordjylland.

- Jeg hæfter mig ved, at der er sandsynlighed for, at der bliver åbnet for vores naboer, og det er voldsomt interessant, fortæller direktør for Fælles Vækst i Nordjylland, Peter Krusborg, til TV2 Nord.

Umiddelbart er smittetrykket ikke højt på de nordlige breddegrader, mens udsigterne til lukke op er noget mere usikre i flere af de sydeuropæiske lande. Optimismen er derfor stor, selvom de seneste måneder ikke har været sjove. 

- Udsigterne med nordjyske øjne har jo været krise, men måske kan vi kigge ind i et af de største turismeår nogensinde, hvis vi får grænserne åbnet tidsnok, og det er jo absurd, siger Peter Krusborg.

En nylig voxmeter-måling har vist, at Nordjylland også er den turistdestination, som flest danskere er tiltrukket af, og i kombination med at der måske kommer mange turister fra nabolandene, vil det altså måske kunne mere end bare indhente noget af det forsømte. Og Nordjyllands spidskompetencer som turistdestination er kun blevet tydeligere, efter at coronavirussen har gjort sit indtog.

- Vi har masser af natur og brede strande, så vores styrkepositioner er sådan set kun blevet mere fremtrædende, efter at coronavirus er kommet, siger Peter Krusborg.

Hvis det hele skal flaske sig for det nordjyske turismeerhverv, kræver det dog, at der bliver handlet inden for en månedstid.

- Tyskerne har allerede booket, og de venter på, om de skal have pengene retur, eller om de kan tage en tur til Danmark. Min vurdering er, at hvis vi får åbnet op senest mellem 1. juni og 15. juni, så ser det rigtig fint ud, forklarer Peter Krusborg. 

Tidligere onsdag, før EU's retningslinjer blev præsenteret, fortalte Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, at de tyskerne gerne vil åbne grænsen til Danmark på fredag d. 15. maj.  


Coronavirus

corona vaccine

Alle vaccinecentre i Nordjylland er nu lukkede

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

coronatest

play - Vi må forvente en fjerde coronabølge, siger nordjysk professor

PH 280622 SI Spildevand tjekkes for corona Still

play Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland