Foto: Jesper Bo Winther

- Det har været frustrerende, at kunst og kultur er så langt nede på listen

Lisette Vind Ebbesen er direktør for Skagens Kunstmuseer. Og dag for dag har hun måtte se til, at de røde tal er blevet værre og værre. Nu glæder hun sig over, at museerne snart må åbne igen.

- Det står rigtig slemt til. Hver dag er det blevet værre og værre, og på to måneder har vi mistet næsten fire millioner i indtægter.

Lisette Vind Ebbesen lægger ikke skjul på, hvor frustrerende det har været at opleve, hvordan coronakrisen og den tvungne lukning har udhulet økonomien hos Skagens Kunstmuseer.

Krisen har ramt lige ned i højsæsonen, der starter i maj. Museernes økonomi afhænger i høj grad af publikumsindtægterne. 82 procent af økonomien skaffer de selv - kun 18 procent kommer fra offentlige tilskud.

- Selv hvis vi får en rigtig god sommer, så kan vi ikke hente det tabte hverken i år eller næste år.

Fra håbløshed til glæde

Da hun gik i seng torsdag aften, var hun ikke bare frustreret. Hun var ked af det. På det tidspunkt havde Regeringen netop offentliggjort planerne for genåbningsfase to - og museerne var heller ikke med denne gang.

- Jeg var simpelthen så ked af, at kunsten og kulturen bare figurerer så langt nede på listen! Det bliver man bare ked af! Jeg følte en stor frustration og håbløshed over, at vi ikke måtte åbne. For selvom vi ikke har åbent, så kan vi ikke skrue ned for driften. Vi er stadig underlagt Museumsloven, og det vil sige, at vi har pligt til at passe på kunsten. Og derfor kører alle systemer - klimaanlæg, sikkerhed, vedligehold - jo fuldstændig som hvis vi havde åbent.

Jeg var simpelthen så ked af, at kunsten og kulturen bare figurerer så langt nede på listen! Det bliver man bare ked af!

Lisette Vind Ebbesen, direktør, Skagens Kunstmuseer

Men lige så ked af det hun var, da torsdagen sluttede, lige så glad blev hun, da fredagen tog sin begyndelse. Her stod det nemlig klart, at politikerne var fortsat med forhandlingerne, og at stregerne for genåbningsfase tre og fire også var tegnet. Og 8. juni, næsten tre måneder efter Skagens Kunstmuseer måtte lukke ned, kan gæsterne igen opleve alle de kendte mesterværker fra Drachmann, Ancher og Krøyers hånd.

- Da jeg vågnede lå der allerede beskeder fra nogen af medarbejderne, om det ikke var helt på sin plads at åbne champagnen sådan en fredag morgen - og det måtte jeg bare give dem ret i! Jeg har aldrig lavet så mange planer om måder at åbne på, som i de sidste to måneder, så vi er bare så klar til at tage imod gæster igen!

Opbakning i krisen

Skagens Kunstmuseer venter stadig på at kulturhjælpepakken til de særligt nødstedte kulturinstitutioner bliver konkretiseret. Først da ved de om der er mulighed for at få hjælp derfra, til at dække noget af indtægtstabet.

Men midt i krisen er der kommet hjælp fra anden side.

- Der har været en helt utrolig rørende opbakning udefra! Vi har oplevet mange, der har meldt sig ind i vores venneklub, rigtig mange har benyttet vores webshop, og vi har også fået flere medlemmer i erhvervsklubben. Det har eddermanme været dejligt at mærke, lyder det ligeud fra museernes direktør, inden hun fortsætter.

- Det redder os ikke, men det hjælper!

Nu er alle trukket i arbejdstøjet for at blive klar til genåbningen. Og for Skagens Kunstmuseer er timingen rigtig god.

- Få dage efter vi er genåbnet, slår vi dørene op til vores helt nye Anna Ancher-udstilling. Vi har arbejdet på den udstilling i flere år nu, så det er super fint, at det falder sammen. Vi er bare så klar - og hvor er det bare en lettelse i dag endelig, at have en konkret dato at forholde sig til! Vi kan sætte i gang og se lys forude.