Efter smitteudbrud: Indfører nødberedskab i hjemmeplejen
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen
Frederikshavn Kommune overgår til nødberedskab i hjemmeplejen i Sæby. Det sker efter udbrud af smitte blandt både borgere i Sæby og medarbejdere i hjemmeplejen i byen. Aktuelt er ni ud af 76 ansatte i Sæby Hjemmepleje smittet med covid-19.
Frederikshavn Kommune indfører nu nødberedskab i hjemmeplejen i Sæby efter udbrud af coronasmitte. Nødberedskabet betyder, at al hjemmepleje, der ikke er af kritisk karakter, indstilles, indtil smitten er mere under kontrol i Sæby.
Sæby Hjemmepleje er dobbelt ramt af smitteudbruddet, da både mange borgere og medarbejdere er ramt af covid-19. Det betyder for det første, at mange borgere har behov for mere rengøring, end de plejer, fordi de er smittede, og det lægger yderligere pres på en personalegruppe, der i forvejen er ramt af mange covid-19-sygemeldinger. Ud af i alt 76 medarbejdere er ni aktuelt smittede.
Derfor har krisestaben i Frederikshavn Kommune besluttet at overgå til nødberedskab, indtil smitten er mere under kontrol. Der bliver fulgt nært med i smitteudviklingen og nødberedskabet vil blive genovervejet minimum en gang om ugen, så det ikke gælder længere end absolut nødvendigt.
- Det er en beslutning, som betyder meget for den enkelte borger, og jeg vil gerne understrege over for vores ældre, at det ikke er et valg, vi træffer med let hånd. Men det er også en nødvendig beslutning for at få smitten under kontrol, og for at vi fortsat kan yde den hjælp, vi skal, med de medarbejdere, som vi har til rådighed, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S).
Beslutningen bliver også truffet for at undgå at få mange vikarer og afløsere ind i Sæby Hjemmepleje for netop at bryde smittekæderne. Derfor vil borgerne i den kommende tid opleve, at det er en mindre kreds af personale, der kommer hos dem.
Nødberedskab og flere test
Når nødberedskabet træder i kraft, betyder det, at borgeren fortsat får hjælp af kritisk karakter. Der vil ske en individuel vurdering af hvilken hjælp, den enkelte borger har brug for. Den hjælp, der er kritisk for den ene borger, er ikke nødvendigvis kritisk for den anden borger.
Hvis borgerens behov for hjælp ændrer sig i perioden, hvor der er nødberedskab, så får borgeren selvfølgelig den nødvendige hjælp.
Hjemmeplejen i Sæby har kontaktet alle borgere, der er omfattet af nødberedskabet, og informeret om den nye situation.
I denne og næste uge bliver medarbejderne testet to gange, og der bliver arbejdet på at give en yderligere test. Frederikshavn Kommune er i tæt kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed i forhold til smitten i Sæby Hjemmepleje.
Det generelle smittetal i Frederikshavn Kommune er faldet de seneste dage, og i dag kom Frederikshavn Kommune for første gange i mange uger under 200 i incidenstal, som er tallet for antal smittede per 100.000 indbyggere.