Flere blå partier vil have regionale genåbninger: - Andet skriger til himlen

I slutningen af 2020 talte man om regionale nedlukninger. Men både Venstre og Konservative vil have regionale genåbninger.

Store dele af det danske samfund er endnu engang lukket ned på grund af for høje smittetal. Men hvorfor er det egentlig hele samfundet, der er lukket ned, når der er forskel på, hvor meget smitte der er i de forskellige landsdele og kommuner?

Det spørgsmål stiller flere blå partier - blandt andet Venstre og Konservative.

En af dem er taler for en regional genåbning er det nordjyske folketingsmedlem Marie Bjerre (V).

- Vi har meget lave smittetal, så jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor man ikke kigger på muligheden for at åbne regionalt. Her i Nordjylland blev der jo lavet regionale nedlukninger i flere kommuner, kunne man så ikke også forestille sig, at vi regionalt lukkede op, siger handicap- og socialordføreren, der er valgt i Himmerland kredsen.

Den 5. november måtte flere hundredetusinde nordjyder med kort varsel indstille sig på, at blive i egen kommune, da regeringen valgte at lukke syv nordjyske kommuner ned. Her blev borgerne kraftigt opfordret til at arbejde hjemme hjemmefra, holde sig inden for kommunegrænsen og drosle ned for alt socialt.

Når en nedlukning kunne ske så regionalt, mener Marie Bjerre også, at det kan lade sig gøre for en genåbning.

- Jeg tror, at vi danskere allerede nu har lært så meget af nedlukningen. Vi kan godt finde ud af at holde afstand, vi kan godt finde ud af at spritte af. Og butikkerne, jamen, de vil også godt kunne finde ud af at lukke to til tre kunder ind ad gangen, eller hvad det er, der skal til og er sundhedsmæssigt forsvarligt, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, at det er mærkeligt, at man ikke kigger på, hvad kan lade sig gøre, i stedet for at lave den her alt eller intet-strategi, hvor alt bare er lukket ned.

De Konservative vil også have regionale genåbninger 

Også Per Larsen (K) så gerne, at regeringen åbnede op for dele af samfundet. De steder, hvor smittetallene er lave - altså med et incidenstal på under 20 - mener han, at der bør lukkes mere op. 

- Der er stor forskel på kommunernes incidenstal, og vi er så heldige, at nedlukningen har virket, tallene falder. Derfor trænger vi nu til, når incidenstallene er så lave som de er, at der bliver mulighed for at åbne op, siger sundhedsordfører Per Larsen og fortsætter:

- Vores virksomheder bløder voldsomt. Flere har ikke haft omsætning i lang tid, og nogle kigger faktisk ind i en konkurs. Når vores erhvervsliv bløder sådan, og sundhedsvæsnet lige nu ikke er under det pres, som det har været – vi kan se, at flere pandemiafsnit, bliver lukket ned – så er der jo plads til at løfte foden en lille smule fra bremsen.

Det er tallene og frygten for, at coronavirussen spreder sig, der gør at samfundet stadig er lukket ned. Dog er der mandag sket en lille genåbning i form af, at de yngste elever i folkeskolen har fået lov til at komme tilbage. De ældste elever får først lov, når der er fuldstændig kontrol over epidemien, lyder det fra statsministeren.

quote Jeg har rigtig meget respekt for coronavirus, det tror jeg alle har. Men jeg køber simpelthen ikke ind på det billede, som socialdemokratiet maler op om, at vi overhovedet ikke kan gøre noget som helst

Marie Bjerre, handicap- og socialordfører, Venstre

- Jeg har rigtig meget respekt for coronavirus, det tror jeg alle har. Men jeg køber simpelthen ikke ind på det billede, som socialdemokratiet maler op om, at vi overhovedet ikke kan gøre noget som helst. Jeg har meget svært ved at se, hvorfor kan vi ikke bare åbne en lille smule op indenfor, hvad der er forsvarligt. Andet skriger til himlen, siger Marie Bjerre (V).

- Der bliver nødt til at være grænser for, hvor længe vi kan have sådan en nedlukning for det har konsekvenser for os alle – både psykisk, og der er flere virksomheder, der ikke kan overleve det. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke afviser genåbning nu og her

Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyser følgende i et svar til TV2 Nord: 

”Hele landet befinder sig på det højeste risikoniveau i det nationale varslingssystem, da situationen med nye og mere smitsomme virusvarianter giver anledning til bekymring. Det er forventningen, at B.1.1.7 gradvist vil være den dominerende virusvariant. Lempelser af restriktioner og tiltag vil foregå gradvist og meget kontrolleret, så effekten på smittesituationen kan vurderes undervejs, og epidemikontrollen bliver fastholdt. Det gælder også vurderingen af, om der evt. er grundlag for lokale lempelser.”


Seneste nyt

fra Nordjylland