LIGE NU:

Prøvesvar på mink sår tvivl om nedlukning af Nordjylland

Der er uklarhed om mink på en farm ved Hjørring var smittet to gange - eller om covid-19 har overlevet på samme farm siden august.


Statens Serum Institut har nu offentliggjort prøvesvarene fra Frank Andersen minkfarm ved Hjørring. Farmen blev testet positiv for covid-19 første gang i august måned. Senere blev den fritestet for smitte - for blot at blive testet positiv igen d. 2. november.

Statens Seruminstituts skriver på deres hjemmeside:

”Dette resultat kan indikere, at virus har været tilstede på farmen siden august, og at den har videreudviklet sig derfra. Det kan dog ikke udelukkes, at der er tale om en reintroduktion af en tæt beslægtet variant af ukendt oprindelse.”

Med andre ord er det usikkert, om der er tale om en ny virus eller den samme, som ramte farmen i august. Minkavlernes nordjyske formand Ole Bakke er ikke imponeret over myndighedernes resultat:

- Det ser ud til at sejle rundt, og at de ikke ved, hvad de har med at gøre. Hvis der er tale om den samme virus, så har regeringen handlet overilet, da de lukkede Nordjylland ned og besluttede at aflive alle mink i Danmark, siger Ole Bakke.

Minkmutation bag beslutning om nedlukning

TV2 Nord fortalte den 10. november, at minkfarmen ved Hjørring var smittet med coronavirus for anden gang. På det tidspunkt var Nordjylland netop blev sat i isolation af Staten og alle mink beordret aflivet. Det var frygten for at smitte fra mink kunne mutere og brede sig til mennesker, og dermed blive en trussel mod en ny vaccine, der var begrundelsen. Det nordjyske folketingsmedlem Karsten Lauritzen og Venstre har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.Dem.) i samråd om sagen.

- Det faglige grundlag for at nedlukke Nordjylland er fuldstændig smuldret, og det stiller spørgsmålstegn ved beslutningen. Hvordan kan man fremstille Nordjylland som det nye Wuhan – man lukker det hele ned, for så få dage senere, at lukke det hele op igen. Jeg mener, der var tale om en overreaktion med store menneskelige og økonomiske følger, siger Karsten Lauritzen.

TV2 Nord har i mere end 14 dage forsøgt at få Statens Seruminstitut til at udlevere prøveresultaterne fra minkfarmen i Hjørring, men uden resultat. Alligevel kunne Fødevarestyrelsen d. 24 november til P4 Nordjylland oplyse, at farmen var smittet med den samme coronavirus både første og anden gang. Nu skriver Seruminstituttet altså noget andet. Minkavlernes nordjyske formand siger:

- At man kan træffe en så vidtgående beslutning, som at aflive alle mink i landet og lukke Nordjylland helt ned på så tyndt et grundlag, uden at man har undersøgt det 100 procent!. Det skriger til himlen af inkompetence, siger Ole Bakke.

Statens Serum Institut offentliggør nu resultaterne fra den minkfarm ved Hjørring, som har været smittet med coronavirus to gange.