Før debat: Tre nordjyder deler deres ønsker til politikernes svar
Foto: Privatfoto
Før den store partilederdebat i aften deler tre nordjyder deres ønsker til hvad politikerne skal svare på - og handle på.
Når TV2 og DR i aften klokken 19.30 byder velkommen til partilederdebat om genåbningen af Danmark i forbindelse med coronakrisen vil danskerne forhåbentlig få gode svar på nogle af de mange spørgsmål, der har rejst sig gennem de sidste to måneder hvor landet har været i undtagelsestilstand med nedlukning af store dele af samfundet, grænserne, turismen og det normale samfundsliv.
Debatten bliver den første af sin slags siden Mette Frederiksen på et pressemøde 11. marts meldte ud, at store dele af samfundet skulle lukkes ned i et forsøg på at bremse smitten med coronavirus. Målet var at styre Danmark ind på den meget omtalte grønne kurve hvor sundhedsvæsnet kunne følge med bølgen af smittede og indlagte – og dermed også at undgå den røde kurve hvor smitten i samfundet ville eksplodere med et kollapset sundhedssystem og dermed mange døde til følge. Sørgelige scener, der desværre blev til virkelighed i flere dele af Italien, USA og andre lande.
I Danmark lykkedes det at blive på den grønne kurve og antallet af indlagte falder i disse dage med en pæn hastighed. Samtidig er samfundet ved at genåbne kontrolleret og på mandag får de største elever i folkeskolen mulighed for at komme tilbage i skole ligesom efterskoler, restauranter og værtshuse kan åbne igen.
- Vi fik kollektivt trukket håndbremsen
For rigtig mange har krisen betydet mange uger med digital fjernundervisning, hjemmearbejdsplads. For andre har den ført stor uvished om fremtiden med sig. Tre af disse er Morten ’Kok’ Nielsen, der ejer Mortens Kro i Aalborg, Per Dam, der er direktør for Sol og Strand, der lejer sommerhuse ud og Karen Heidelbach, der er mor til Johan og Esther samt stifter af patientorganisationen Organdonation – Ja tak.
For alle tre gælder det, at coronakrisen ramte hårdt, men den ramte også vidt forskelligt.
- Det var en virkelig brat opvågning, fortæller Karen Heidelbach om aftenen den 11. marts da budskabet fra statsministeren og sundhedsmyndighederne først var blevet forstået:
- Vi fik kollektivt trukket håndbremsen i vores liv og vi sank da også en klump fordi vi godt kunne mærke, der var noget på vej.
Karens datter Esther er levertransplanteret og skal derfor tage immundæmpende medicin resten af sit liv og vil altid være i risiko for, at selv simple sygdomme og infektioner kan udvikle sig.
- Følelsen af begrænsning er ikke fremmed for mig, for vi har jo taget rigtig mange hensyn og har afstået rigtig meget for Esthers sundheds skyld og nu kan man sige at verden har oplevet at gøre det samme – at gøre noget sammen for hinanden.
- Det hele synker i grus
Morten ’Kok’ Nielsen oplevede samme aften at se alt det, han har bygget op gennem snart 25 år, forsvinde for øjnene af sig.
- Man ser det hele synke i grus – og det er ikke ens egen skyld. Hvis det var mig selv, der havde sat det hele over styr, kunne jeg forholde mig til det, men det var det ikke, fortæller Morten Nielsen, der beskriver de følelser og tanker, der opstod for ”en begyndende depression”, for han kunne slet ikke se en vej igennem den krise, der tegnede sig:
- Der er mange gange i livet, man kan blive udfordret og finde en løsning på den udfordring, men lige der virkede det hele så uvirkeligt, fortæller han videre.
- Hvor er vi på vej hen?
For Per Dam, dirketør i Sol og Strand, der lever af at udleje feriehuse, var det usikkerhed, der ramte som det første.
- Jeg tror, vi alle sammen blev ramt af usikkerhed. Hvor er vi på vej hen? Det var der ikke nogen, der vidste. Vi så billeder fra Kina og Italien og vi tænkte: Det må bare ikke ske i Danmark, fortæller Per Dam.
- Det var noget helt nyt, og der var ingen af os der kunne vurdere om det her ville forandre verden for altid eller om der var en vej igennem, så usikkerhed er nok det ord, der beskriver det bedst, siger Per Dam, der har rosende ord til politikere og myndigheder, der handlede resolut dengang i marts.
- Det var nogle hårde beslutninger, der blev taget på det tidspunkt, og det har også været en hård proces for alle både rent privat og professionelt, men den hurtigere ageren er altså en af grundene til, at vi kan diskutere genåbning lige nu, siger han videre.
Nye sendetider
På grund af partilederdebatten udgår TV2 Nords udsendelse klokken 19.30. Vi sender istedet en længere nyhedsudsendelse klokken 18.30 samt på vores normale sendetidspunkt klokken 22.00
Skal vi åbne mere op eller gå med livrem og seler?
Og netop genåbning af samfundet er emnet, når partilederne torsdag aften skal debattere. Lige nu er vi i gang med fase 2 af genåbningen og på mandag får restauranter og værtshuse lov til igen at slå dørene op ligesom de største elever i folkeskolen samt efterskolerne igen kan vende tilbage til noget der minder om en hverdag. Tredje og fjerde fase af genåbningen har politikerne også aftalt til senere på sommeren. Spørgsmålet er så: Går det for langsomt, for hurtigt eller er tempoet helt tilpas?
Og her svarer både Karen Heidelbach, Morten Nielsen og Per Dam faktisk godt, man kan sætte tempoet lidt i vejret. Karen Heidelbach ser gerne at kulturtilbud åbner hurtigere end det er bebudet.
- Jeg tror, vi kommer til at fortryde, at vi ikke åbnede kulturen op noget før. Nu har vi løftet i flok og så er jeg faktisk overbevist om, at vi godt kan håndtere den opgave det er, at færdes ude sammen, lyder det fra Karen Heidelbach der ellers karakteriserer sig selv om en person, der helst går med både livrem og seler.
Jeg tror, vi kommer til at fortryde, at vi ikke åbnede kulturen op noget før. Nu har vi løftet i flok og så er jeg faktisk overbevist om, at vi godt kan håndtere den opgave det er, at færdes ude sammen
Karen Heidelbach, stifter af patientforeningen Organdonation - Ja tak!
Lukkede grænser koster dyrt i små samfund
I hvert fald livremmen er også vigtig for Per Dam, der med feriehusudlejning som professionelt hverv gerne ser at de udenlandske turister kommer tilbage til Nordjylland og resten af Danmark gennem en kontrolleret genåbning af grænserne.
- Jeg tror på, det er muligt at åbne landet fornuftigt, og man har jo sågar, efter sidste torsdag, da genåbningens faser blev aftalt, sænket afstandskravet til én meter som et udtryk for at smittetrykket er en god del lavere, end man forventede, det ville blive, siger Per Dam, der ikke kun ønsker grænserne åbnet for sin egen forretnings og Sol og Strand 6.500 husejeres skyld, men også for de samfund, der i høj grad lever af turismen.
- Man regner med at en turist bruger omkring 750 kroner i døgnet, og to tredjedele af det forbrug går til indkøb, shopping, restauranter og oplevelser, så det er jo ikke kun udlejerne og husejerne, der har det hårdt, som det er lige nu. Der er masser af samfund langs de danske kyster, der har haft en flot vækst i de sidste 10 år, som har været båret af, at der er turister i byerne fra påske til efterårsferien, siger Per Dam, der selv bor i Løkken og kender mange, der er dybt afhængige af, at der er udlændinge i byen til at understøtte erhvervslivet.
- Vi har under den nuværende grænselukningsperiode i feriehusbranchen mistet omkring 2,3 milliarder i tabt omsætning på manglende udenlandske overnatninger, det er et kæmpe tab og det kan vi ikke vinde hjem igen. Hvis vi ikke hurtigst muligt åbner grænserne op igen – kontrolleret og sikkert – bliver tabet endnu større, og det betyder jo meget stort tab i skattekroner og velfærd ude kommunerne og de små samfund, siger han videre og støtter helt konkret ideen om at borgere fra for eksempel Tyskland og Norge kan bruge en lejekontrakt på et feriehus som anerkendelsesværdigt formål til at komme ind i Danmark.
Vi har mistet omkring 2,3 milliarder i tabt omsætning og dem kan vi ikke vinde hjem igen, men hvis vi ikke åbner grænserne op igen – kontrolleret og sikkert – bygger vi bare ovenpå det tab som jo også er et tab i skattekroner og velfærd ude kommunerne og de små samfund
Per Dam, direktør, Sol og Strand
Vigtigt med et levende samfund
Også Morten Nielsen ønsker samfundet åbnet op i et lidt hurtigere tempo end der er lagt op til. For ham er det nemlig ligeså vigtigt, at for eksempel restauranter må åbne igen som det er vigtigt at samfundet som helhed er et man kan agere i:
- Man har i et eller andet omfang fået sat en frygt i folk og for at få den frygt bearbejdet ud igen, er det vigtigt at samfundet rundt om os fungerer. Vi skal i drift igen så der også kan være job til alle dem, der er sendt hjem, når vi kommer om på den anden side af det her, siger restauratøren.
Husk de syge, luk op for naboerne, normaliser samfundet
Og det er netop det, Morten Nielsen håber at høre partilederne sige i aften: At samfundet skal normaliseres – at målet er at komme tilbage til hvor vi som et samlet Danmark var før.
- Og så vil jeg gerne have et indtryk af, at tingene bliver gjort i enighed – at vi fortsat er sammen om den her opgave. Der er selvfølgelig forskellige måder at gøre tingene på, men jeg har altså et håb om, at vi som samfund vil redde samfundet sammen, siger Morten Nielsen.
De skal sige, at de holder snuden i sporet. Der må ikke gå børnehaveretorik og alt for meget partipolitik i det her. Det er det for vigtigt til. De har udvist ansvar og det skal de blive ved med
Karen Heidelbach, stifter af patientforeningen Organdonation - Ja tak!
For Per Dam vil de ord, der kan vække størst glæde lyde: ”Ja, turisme er et anerkendelsesværdigt formål, og vi er parate til nu at åbne for de feriegæster fra Tyskland og Norge, der har et lejebevis til et feriehus i hånden.”
- Jeg håber virkelig, der kan komme en afklaring på det punkt. Hellere i går end i dag. EU anbefaler, at man åbner op til nabolande med samme smittetryk, WHO anbefaler det ,og Tyskland har også sagt, de vil åbne op for grænserne til Danmark allerede på fredag, så det er mit håb, at det sker hurtigst muligt. En kontrolleret genåbning vil sikre, at vi ikke taber mere, end vi i forvejen har tabt, og at vi kan få gang i hjulene igen – det vil virkelig være til gavn for samfundet som helhed.
For Karen Heidelbach er en enkelt, simpel pointe vigtig at høre under debatten:
- De skal sige, at de holder snuden i sporet. Der må ikke gå børnehaveretorik og alt for meget partipolitik i det her. Det er det for vigtigt til. De har udvist ansvar og det skal de blive ved med.
Nordjysk indspark klokken 21.10
Partilederdebatten starter klokken 19.30 på TV 2 og DR1 og det beyder, at TV2 Nords udsendelse klokken 19.30 udgår. Til gengæld sender vi en længere udsendelse klokken 18.30 samt på vores normale sendetidspunkt klokken 22.00. Derudover kan du møde både Morten Nielsen, Per Dam og Karen Heidelbach klokken 21.10 når TV 2 stiller om til TV2 Nord og de øvrige TV 2-regioner for at få danskernes reaktion på debatten.