LIGE NU:

Ingen aftale om kompensation: Usikkert hvornår aflivning af en million mink kan begynde

Fødevarestyrelsen har indkøbt og fået leveret 11 nye aflivningskasser til Gjøl, hvor de efter planen onsdag begynder at slå coronasmittede minkbesætninger ned. Og på Flyvestation Aalborg er der ved at blive opstillet telte til mandskabet, der skal deltage i aflivningen af de mange mink.

Onsdag begynder en stor aktion for at begrænse risikoen for at corona spreder sig til flere end de 51 minkfarme, der allerede er bekræftet smittede, når Fødevarestyrelsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen begynder at slå minkbesætninger på Gjøl ned.

Det er i hvert fald den plan, myndighederne har lagt. Usikkerhed omkring den økonomiske kompensation, de ramte pelsdyravlere har i udsigt, gør dog, at aflivningen af minkbesætningerne kan blive udsat.

Fødevarestyrelsen fortæller tirsdag eftermiddag til TV2 Nord, at der endnu ikke er indgået nogen kompensationsaftale mellem myndighederne og pelsdyravlerne. Og Beredskabsstyrelsen, som skal stå for aflivningen på de minkfarme, hvor der er konstateret coronasmitte eller er mistanke om, at minkene er smittede, begynder ikke arbejdet med at slå minkene ned, før der er indgået en kompensationsaftale.

Fødevarestyrelsen har indkøbt og fået leveret 11 nye aflivningskasser til Gjøl, hvor de onsdag begynder at slå coronasmittede minksætninger ned.  Foto: Per Frank Paulsen
Fødevarestyrelsen har indkøbt og fået leveret 11 nye aflivningskasser til Gjøl, hvor de onsdag begynder at slå coronasmittede minksætninger ned.  Foto: Per Frank Paulsen

Over en million mink slås ned

Lige nu er der bekræftet coronasmitte hos en minkfarm på Gjøl, mens Fødevarestyrelsen har mistanke om smitte på yderligere tre. I sidste uge blev der truffet politisk beslutning om, at minkene på farme, hvor der er konstateret coronasmitte skal aflives for at undgå at smitten spreder sig. Det samme gør sig gældende for minkene på farme i en radius af 7,8 kilometer fra en coronaramt minkfarm.

Selvom det store arbejde med at aflive de mange mink først begynder onsdag, er der allerede tirsdag sat gang i de indledende øvelser, da 11 såkaldte aflivningskasser er bragt til Gjøl, hvor de lige nu befinder ved Kirkebakken, hvor der er konstateret corona på en minkfarm.

- Jeg er meget berørt af situationen

Lørdag kunne vi fortælle, at minkavler Poul Frederiksen havde fået besked, at hans minkfarm var blevet ramt af corona.

- Jeg er meget berørt af situationen. For en uge siden opdagede jeg, at nogle få dyr havde det dårligt. Og pludselig havde det så spredt sig til det meste af min farm, sagde Poul Frederiksen, der har sin farm på Kirkebakken på Gjøl i den forbindelse.

Poul Frederiksen har i alt 37.664 mink, og de skal nu alle aflives. 

På Flyvestation Aalborg er Fødevarestyrelsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen tirsdag ved at opstille telte, der skal bruges af personel fra Beredskabsstyrelsen, som deltager i aflivningen af de mange mink.

Ifølge TV2 Nords oplysninger skal mandskab fra Beredskabsstyrelsen blandt andet benytte teltene til desinficering i forbindelse med aflivningen af mink.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen