LIGE NU:

Fra Nordjylland til Bali: Thea starter indsamling til balinesiske familier

Eftersom coronapandemien satte en stopper for de rejselystnes ferieplaner, er destinationer verden over, der lever af turismen, meget hårdt ramt økonomisk. Derfor valgte Thea Melgaard, hvis hjerte banker for det balinesiske folk, at tage sagen i egen hånd.

Hvad tænker du på, når du hører ordet Bali?

Hvide sandstrande, farverig kultur eller måske frodige skove med vilde dyr og planter?

Der er mange årsager til, at man som turist vælger Bali som feriedestination, og i mange årtier har netop turismen været øens vigtigste indtjeningskilde.

Så da coronapandemien satte sin stopper for ferier og flyrejser, fik ferieøen en økonomisk mavepuster.

Derfor har Thea Melgaard startet en indsamling. En indsamling, der er sat i værk for at hjælpe den balinesiske befolkning.

Et andet hjem

Cirka 12.000 kilometer fra Bali bor nordjyske Thea Melgaard i sit hjem i Dokkedal. Og selvom den fysiske afstand kan synes lang, er der ikke langt til den balinesiske kultur for Thea Melgaard, der til daglig lever af at sælge smykker derfra.

Derudover har Thea sammen med sin balinesiske veninde og forretningspartner Ketut Yudani skabt det lille hotel Jungle Joglo, som ligger på Bali.

Dansk/indonesisk tvillingepar

Veninderne mødte hinanden på Bali for 13 år siden, hvor Thea Melgaard var på ferie med sin datter. Side om side sad de på en bænk i et balinesisk tempel, og netop lige der begynde et langt ven- og partnerskab. Og som Thea Melgaard fortæller, slog det klik lige fra start.

- Det er vildt, hvordan man kan stå på den anden side af jorden og møde en, der minder så meget om én selv. Vi ligner selvfølgelig ikke hinanden, men på andre måder er vi som tvillinger, fortæller Thea Melgaard smilende om sit venskab til Ketut Yudani.

Og lige siden har den baliesiske kultur løbet så dybt i den danske families blod, at selv Theas datter valgte at fravælge den traditionelle danske konfirmation, for i stedet at afholde en tilsvarende balinesisk ceremoni, for at fejre overgangen fra barn til ung, siger Thea Melgaard.

Indsamling og hjælpepakker

Da Thea Melgaard hørte at Danmark lukkede ned grundet coronapandemien, befandt hun sig på Bali.

- Her i år kommer corona, og jeg er dernede, da det hele bryder sammen. Mette (Frederiksen, red.) og (Dronning, red.) Margrethe, siger at jeg skal tage hjem, så tog jeg jo hjem, fortæller Thea Melgaard.

Og på samme måde som i Danmark valgte Indonesien at lukke landet ned. En økonomisk katastrofe for et land, og særligt en feriedestination som Bali, der lever af turismen i det omfang, de gør.

- Vi startede indsamlingen med, at jeg skrev ud på min Facebookprofil, at vi havde brug for hjælp. Til at starte med var planen bare at samle penge nok sammen til, at Ketut og de ansatte på Jungle Joglo kunne klare sig økonomisk under nedlukningen af samfundet, nu hvor vi ikke kunne leje værelserne ud på hotellet. Jeg kunne hurtigt se, at Ketut ville blive dækket ind, og skrev derefter ud, at hvis vi modtog flere penge end hotellet skulle bruge til at klare sig under nedlukningen, ville vi donere det overskydende beløb til resten af den økonomisk belastede befolkning i byen. Derefter væltede det ind med penge, fortæller Thea Melgaard.

Fra privat til offentlig indsamling

Ønsket om at hjælpe den balinesiske befolkning har været så stort, at Thea Melgaard har valgt at gøre indsamlingen offentlig. Hun har derfor været i kontakt med Indsamlingsnævnet for at realisere dette.

- Det er pludselig gået stærkt. I starten handlede det bare om, at vi skulle holde liv i husene, til Bali åbnede op igen, men penge rækker langt dernede, og vi havde pludselig mulighed for at hjælpe flere end bare Ketut og vores ansatte på Jungle Joglo, fortæller Thea Melgaard.

På grund af den store opbakning til indsamlingen har de allerede én gang kunnet dele mad og forsyninger ud til byens beboere.

De forventer snart igen at kunne hjælpe den balinesiske befolkning med en ny sending.