LIGE NU:

Great Dane Airlines hentede 72 strandede højskoleelever hjem

Den ene flyafgang efter den anden blev aflyst, men takket være to nordjyske virksomheder er 72 højskoleeleve, der har opholdt sig på Zanzibar, nu kommet hjem i god behold.

Coronasituationen har i de seneste uger ændret sig drastisk i det meste af verden, og det har betydet, at mange danskere er strandet i udlandet. To nordjyske virksomheder har sørget for, at en gruppe højskoleelever, der var på højskoleophold på den afrikanske ø Zanzibar, i aftes kunne sætte fødderne på dansk jord igen.

Sent onsdag aften landede de 72 højskolelever i Aalborg Lufthavn. 

- Det er først og fremmest utrolig koldt, siger Cecilie Weisz Andersen og tilføjer så:

Hjemme-karantæne

- Men derudover er det ret trist for os at være tilbage i Danmark, fordi vi først skulle have været hjemme om et par måneder. Det er selvfølgelig rart at være trygt hjemme under omstændighederne, men alt i alt er det trist for at skulle sige farvel til højskolen allerede nu.

Lukket højskole - men ingen rutefly hjem

De unge mennesker har været med den danske Zanzibar Højskole på rejse til Zanzibar, der hører til Tanzania. Men på grund af den verdensomspændende pandemi, har myndighederne lukket højskolen. Og netop derfor skulle eleverne hjem til Danmark igen hurtigst muligt. 

- Først var meldingen, at vi ikke måtte gå ud til lokalbefolkningen, men senere kom beskeden så fra de tanzanianske myndigheder om, at de lukkede alle skoler og højskoler, og så kunne vi hverken gøre fra eller til, fortæller en anden elev, Jonathan Boesen. 

Og situationen var hård og noget uventet for de unge mennesker. 

- Først gik jeg nærmest i chok, og følte mig tom indvendig. Senere gik det så op for mig, at det ville betyde, at vores højskoleophold ville slutte før planlagt, siger Cecile Weisz.

Det var ikke umiddelbart muligt at flyve eleverne hjem med et almindeligt rutefly, men det lykkedes alligevel at arrangere en hjemrejse takket være de nordjyske virksomheder WYNG og Great Dane Airlines.

En tryg rejse

Højskolen har hele tiden haft en backup-plan, hvis der skulle ske noget. Men det var ikke nok, da coronaen ramte. 

- Vi kunne se, at det gik rigtig stærkt, og pludselig stoppede Emirates, som vi skulle have været med, deres flyvninger. Det blev meldt ud, at flere og flere flyselskaber stoppede med at flyve, fortæller Jan Iversen, forstander, Zanzibar Højskolen. 

Heldigvis fandt højskolen en alternativ løsning. Gennem virksomheden WYNG fra Vestbjerg, der sætter kunder, der ønsker at chartre et fly i forbindelse med flyselskaber. Zanzibar Højskole kom på den måde i kontakt med nordjyske Great Dane Airlines, som sendte et fly til Zanzibar. Her kom de 72 højskoleelever ombord, og kursen blev derefter sat mod Aalborg.

I aftes landede eleverne i Aalborg, og deres højskoleophold slutter med en bustur.

- Vores hjemtransport har simpelthen været så tryg og fantastisk, så det har været en god måde at afslutte det her og komme hjem på, siger Cecilie Weisz Andersen.