LIGE NU:

Håndsrækning til minkavlere og ansatte: Regionen tilbyder krisehjælp

Minkavlerne og deres ansatte er i en svær tid, og mange må se deres livsværk gå tabt. Af den grund tilbyder Region Nordjylland nu supplerende krisehjælp.

Et stort erhverv i Danmark oplever særdeles svære kår. Det er efterhånden velkendt, at alle mink i Danmark skal aflives. Mellem 15-17 millioner mink må lade i livet i den kommende tid, hvilket Regeringen har besluttet af hensyn til folkesundheden.

Mere end 1000 minkavlere i Danmark står dermed til at miste deres livsværk. Mange af disse har nordjysk oprindelse og har sågar overtaget deres minkfarm fra forældrene. 

Ekstra hjælp i en presset situation

Minkavlerne er nødsaget til at affinde sig med, at deres minkbesætninger skal aflives. Region Nordjylland er klar over, at det ikke er nogen nem opgave.

- Denne gruppe af borgere befinder sig i en ekstraordinært presset situation, hvor de på kort tid har set deres livsværk og levebrød blive revet væk. De er under et ekstremt pres, og derfor vælger vi at aktivere det psykosociale beredskab for at støtte disse borgere i denne ulykkelige situation, siger Jan Mainz, der er direktør for Kvalitet og Patientforløb ved Psykiatrien i Region Nordjylland.

Der findes i forvejen kommunale tilbud om krisehjælp, men dette er et nyt supplerende tilbud fra Region Nordjyllands psykosociale beredskab, der skal hjælpe kriseramte borgere, der bor eller arbejder på minkfarmene i Region Nordjylland.

Regionsrådsformand Ulla Astman (S) er glad for,  at der nu bliver givet et ekstra tilbud til denne gruppe borgere.

- Det er vores pligt at gøre vores bedste for at hjælpe folk i minkbranchen i denne alvorlige situation. Så jeg er glad for, at vi kan tilbyde hjælp gennem det psykosociale beredskab. Det gør dybt indtryk på mig, når jeg kan se, hvor vidtrækkende konsekvenser aflivningen af den danske minkbestand har for den enkelte nordjyske avler. Det er en traumatisk oplevelse, som der kan være brug for hjælp udefra til at bearbejde, siger Ulla Astman.

De borgere, der bor eller arbejder på minkfarmene og har behov for hjælp udover de kommunale tilbud, kan kontakte Psykiatriens Information på tlf.nr. 97 64 30 00.