Foto: Ivan Johan Hansen

Hudirritation ved hyppig håndvask: - Det kan blive til voldsomme sår

Sundhedsvæsenet oplever en stor stigning i antallet af patienter med håndgener. Særligt de yngste er udsat, og derfor skal en undersøgelse, med fagfolk fra Aalborg Universitetshospital i spidsen, sætte spot på problematikken.

Hyppig håndvask er nødvendig i øjeblikket. 

Kombinationen af vand og sæbe, mange gange om dagen, kan dog være hård kost for særligt børnehænder.

Et nyt nordjysk studie skal gøre forskerne klogere på de gener, der kan opstå hos de mindste.

Det kan nemlig blive rigtig slemt, hvis hudirritationerne får lov at udvikle sig. 

Det kan blive til voldsomme sår overalt på hænderne. Der kan gå infektion i sårene, man kan få stafylokokker og en slags børnesår. Man kan lægge grobunden til kronisk håndeksem.

Peter Bjerring, professor på Hudafdelingen på Aalborg Universitetshospital.

- Det kan blive til voldsomme sår overalt på hænderne. Der kan gå infektion i sårene, man kan få stafylokokker og en slags børnesår. Man kan lægge grobunden til kronisk håndeksem, siger professor på Hudafdelingen på Aalborg Universitetshospital, Peter Bjerring, til TV2 Nord.

Forældre med børn i daginstitutioner eller børn i 0.-5. klasse i Aalborg, Hjørring, Rebild og Skanderborg kommuner har fået tilsendt et spørgeskema, hvor de skal svare på, hvordan deres børns hænder reagerer på den hyppige håndvask.

- Jeg er ikke bekendt med, at der er nogen, som har spurgt i Danmark før nu her. Så på den måde er det unikt, fortæller forskningsansvarlig overlæge på Børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital, Søren Hagstrøm, til TV2 Nord. 

02:22

VIDEO: Håndvask er en vigtig del af hverdagen på Vadum Skole i øjeblikket.

Luk video

På Vadum Skole har de fuldstændig styr på, hvordan en grundig håndvask skal udføres. 

Men det der svært at undgå gener, og flere af forældrene har oplevet, at deres børns hænder har det hårdt.

- Jeg synes, at det er en udmærket undersøgelse. Det er et forholdsvis stort problem. Jeg kan i hvert fald mærke på mine to børn, at der er sket noget med hænderne, de er blevet mere ru og mere tørre, siger Jan Bank, far til børn på Vadum Skole, til TV2 Nord.

Han bliver suppleret af en af de andre forældre, der står klar uden for en af skolens indgange for at hente børnene, der får fri.

- Min datter fik lynhurtigt tørre og røde hænder, som vi måtte rende og smøre. Så det er da vigtigt at finde ud af, om det er over hele linjen, at der er problemer med det, fortæller Thomas Holst til TV2 Nord.

Flere med håndgener

I sundhedsvæsenet oplever de, at mange flere henvender sig med hænder, der gør ondt.

Vi har set, at der er sket en fantastisk stor stigning i patienter, børn hovedsageligt, der kommer hos hudlæger, men også praktiserende læger med håndgener.

Peter Bjerring, professor på Hudafdelingen på Aalborg Universitetshospital.

 - Vi har set, at der er sket en fantastisk stor stigning i patienter, børn hovedsageligt, der kommer hos hudlæger, men også praktiserende læger med håndgener, siger Peter Bjerring.

En grundig håndvask kan dog godt udføres nænsomt.

- Forholdsreglerne er, at man skal vaske hænder i en sæbe, der har en naturlig pH-værdi i forhold til huden, forklarer Peter Bjerring.

Eksperterne råder også til, at man efter hver enkelt håndvask bruger en fugtighedscreme.

Læs også Ingen varer i gågaden: Utilfredshed med tiltag i Skagen

Og det er vigtigt, at de yngste har en god oplevelse, når de vasker hænder.

- Udover at det er til gene for barnet, at det gør ondt, så kan det også være, at de får mindre lyst til at følge retningslinjerne, siger Søren Hagstrøm.

Torsdag havde 6500 forældre besvaret spørgeskemaet.

Udover fagpersoner fra nordjyske hospitaler står også Regionshospitalet Herning bag undersøgelsen.