Kærlighed på afstand: Med FaceTime kan Birger igen se sin kone
I 12 dage har Birger Sørensen fra Brønderslev måttet undvære at se sin hustru Else Sørensen, der er dement og bor på plejecenter. Nu har de snakket via FaceTime.
Det er på grund af coronavirus ikke længere tilladt for gæster at besøge familiemedlemmer eller venner på plejehjem. Det har ramt Birger Sørensen, der indtil tirsdag eftermiddag ikke havde set sin kone i 12 dage.
I 12 dage har Birger Sørensen fra Brønderselv måttet undvære at se sin hustru Else Sørensen. De daglige besøg er blevet aflyst, nu hvor coronavirussen raser, for Else Sørensen har siden december boet på plejecentret Valdemarsgade i Brønderselv, fordi hun har demenssygdommen Alzheimers.
- Det har været forfærdeligt. Jeg har følt mig magtesløs, fordi jeg er vant til at se hende hver eneste dag, og nu har jeg ikke kunnet besøge hende, og sikre mig, at hun er ok. I stedet har jeg måttet ringe til medarbejderne på plejecentret, og de har været rigtig gode - men det er ikke det samme, siger han.
Men det ændrede sig i går. Efter 12 dage uden at have set sin kone, tilbød medarbejderne på plejehjemmet, at de kunne lave et FaceTime opkald. På den måde ville han både kunne tale med sin kone og se hende. Og særligt at se hende, har været vigtigt, fordi hun kan have problmer med at tale.
- Det har været forfærdeligt. Jeg har følt mig magtesløs, fordi jeg er vant til at se hende hver eneste dag, og nu har jeg ikke kunnet besøge hende, og sikre mig, at hun er ok.
Birger Sørensen om savnet af sin kone
- Det er jo fantastisk. Det har været et stort afsavn, så det var helt enestående at kunne se hende igen. Else livede helt op, da hun opdagede, det var mig. Hun fortæller det vidt og bredt på plejecentret, siger medarbejderne. Det er noget, der betyder meget for os begge. Det her er helt sikkert løsningen, når ikke vi kan besøge hinanden, siger en meget glad Birger Sørensen.
Især en god løsning for pårørende
Else blev en anelse forbavset, da Birger pludselig kom frem på skræmen. For hun er ikke bekendt med FaceTime, og hvordan det kan lade sig gøre. Men da hun opfattede, at det rent faktisk var Birger på skærmen, blev hun meget glad og samtalen fortsatte i 20 minutter.
Parret har været gift i mere end 50 år, og har sammen en datter og to børnebørn.
Idéen til at benytte FaceTime, nu hvor besøg er umuligt, fik leder af plejehjemmet, Lene W. Christiansen. Efter at have fået inspiration fra sociale medier, hvor andre har gjort det, tænkte hun, at det også kunne være en mulighed på plejecentret.
- Det må være et stort afsavn for især de pårørende. Derfor begyndte vi tirsdag at bruge FaceTime så de pårørende, der har lyst og mulighed for det, kan være i kontakt med deres familie. Lige nu er det en af vores prioriteringer. Vi har fået lidt ekstra hænder, der kan bruges på noget godt for vores beboere, forklarer hun.
Og i løbet af den første dag med FaceTime, har lederen kun positive ting at sige om det.
- Jeg synes, det er helt fantastisk. Det giver noget rigtig godt til både vores beboere og især de pårørende. Og personalet har mulighed for at få en snak med de pårørende om, hvordan det går, siger hun.