Erik Pedersen er hårdt ramt af demens og bor på plejehjem. Nu optager hans søn, Kristoffer Thiel Pedersen, videoer med sange til ham. Foto: Privatfoto

Kristoffer synger til sin far på plejehjem: - Jeg håber, det gør hans dag lidt bedre

Kristoffer Thiel Pedersens optager sange og lægger på YouTube. Sangene er til hans demente far, der bor på plejehjem.

”Fordi Far er på plejehjem”. Sådan hedder playlisten, som Kristoffer Thiel Pedersen for nylig oprettede på YouTube.

Hans far, 67-årige Erik Pedersen, er hårdt ramt af demens og bor på demensplejehjemmet Tornhøjhaven i Aalborg. På grund af myndighedernes restriktioner for at undgå smittespredning med coronavirus kan Kristoffer Thiel Pedersen ikke besøge sin far.

I stedet optager han videoer med sange, som faderen og de andre beboere kan se.

- Jeg håber, det gør hans dag lidt bedre. Jeg gør det, for at gøre ham og andre på plejehjemmet glade, siger han.

”Åh Marie”, ”Svantes Lykkelige Dag” og ”Så længe jeg lever” er nogle af de sange, 37-årige Kristoffer Thiel Pedersen giver sine versioner af på YouTube.

Og der er en grund til, at det netop er sange som dem, han deler.

- Jeg spiller dansktop-sange, for det kan nogle af dem synge med på, siger han.

Blev opfordret af mor

Faderen Erik Pedersen har altid spillet guitar, og inden han blev ramt af demens, tog han selv ud og spillede sammen med Kristoffer Thiel Pedersens mor, Vibeke Thiel.

Det var hende, der opfordrede sin søn til at optage videoerne.

- Vi har spillet hele vores liv, og musikken har holdt os sammen. Erik smiler stadig, når han ser en guitar, men han ved ikke længere, hvordan han skal håndtere den, siger Vibeke Thiel.

Erik Pedersen og Vibeke Thiel. Foto: Privatfoto

Glæden ved musikken har forældrene givet videre til Kristoffer Thiel Pedersen, der i dag tager ud og spiller under kunstnernavnet ”Kristoffer med K”.

Vibeke Thiel er glad for, at Kristoffer Thiel Pedersen har fulgt hendes opfordring om at lave musik til beboerne på Tornhøjhaven, og familien har fået positive tilbagemeldinger fra plejehjemmet.

- Vi har fået at vide, at de har sunget sammen og hygget sig, siger Vibeke Thiel.

Plejehjem: - Det er en kæmpe glæde

På Tornhøjhaven er man da også begejstrede over initiativet. Her har man sendt et link til videoerne ud til alle pårørende.

- Det er en fornøjelse og en kæmpe glæde at kunne vise det her initiativ. Det varmer, siger Tina Lundquist Christensen, der er leder på Tornhøjhaven.

På plejehjemmet plejer man blandt andet at få besøg af musikterapeuter og holde sangdage - for musikken har stor betydning for mange demensramte.

- Musikken er vejen ind til megen livsglæde, der sidder et sted derinde. Nogle kan synge med på det meste, andre kan synge med på lidt. Man kan vugge til musikken og dele en stemning, siger Tina Lundquist Christensen.

Musikken er vejen ind til megen livsglæde, der sidder et sted derinde. Nogle kan synge med på det meste, andre kan synge med på lidt.

Tina Lundquist Christensen, leder, Tornhøjhaven

Kristoffer Thiel Pedersen tror på, at den menneskelige kontakt i videoerne betyder noget.

- Det er lidt sjovere, at nogen spiller for dem, end at man sætter end CD på, siger han.

Planen er at lægge videoer ud flere gange om ugen, mens kontakten mellem beboere og pårørende er begrænset på grund af COVID-19.

Og spørger man mor Vibeke Thiel, ved hun godt hvilken sang, hun håber på at se på playlisten.

- Jeg vil så gerne, at han laver ”Volvo B18-210”, for Erik skraldgriner, når jeg laver den med fagter. Jeg bliver ved med at lokke, til Kristoffer indspiller den, siger hun med et grin.

Find hele playlisten her.

Læs også Succes med musikterapi: Se øjeblikket, hvor demente Else vågner